De met leem bedekte geluidswal tussen Spier en Pesse heeft wel iets weg van hopjesvla. Het is projectleider Jaap van Roon zelf die de vergelijking trekt. De overvloedige regenval van een paar weken geleden heeft de lemen bovenlaag veranderd in een drabbige smurrie die als vanzelf naar beneden is gegleden.
Hopjesvla of plumpudding, het resultaat is een geluidswal waar over een lengte van 3 kilometer flinke gaten zijn geslagen. Niet in de aarden wal zelf die ónder de leem ligt. Die ligt stevig verankerd, maar de bovenlaag had zich nog niet voldoende 'gezet', aldus Jaap van Roon, projectleider van de herinrichting van het Nationaal Park Dwingelderveld.
Tussen mei en september is een laag leem aangebracht van 40 tot 50 centimeter bovenop de geluidswal. De ideale ondergrond voor de ontkieming van heide en grassen die thuishoren in het Dwingelderveld.
Een 'blauwgroene behangerslijm' is eroverheen gelegd, bedoeld om de uitgestrooide zaden vast te houden. Maar ook 'de plaklijm' bleek niet bestand tegen de nattigheid.
FotoHaha, ik ken een plaats hier in Zuid-Limburg die +/- 3 km van de autosnelweg vandaan ligt en zowat alle geluid over zich heen krijgt als de wind hun kant op staat, wat meestal het geval is.
In principe heb je wel gelijk maar uiteindelijk moet het geluid ergens heen, naar mijn mening is een natuurlijke begroeiing effectiever maar natuurlijk duurder in onderhoud en daar zit 'm de kneep!
Tegenwoordig worden gewoon rekensommetjes gemaakt en de uitkomst is beton!
Zover ik weet absorbeert beton geen geluid of vrijwel niets.
Laatste edit 26-11-2013 00:51
SamuiAxe: Fabeltje. De frequentie van geluid is zodanig dat het gemakkelijk om of over een geluidswal heen buigt.
Antior: Zal dat waarschijnlijk beter kunnen uitleggen, maar om efficiënt te kunnen reflecteren moet het oppervlak een aantal malen keer de golflengte zijn. Bij een frequentie van 1000 Hz en een geluidssnelheid van 100 m/s (ruwe benadering) krijg je een golflengte van 10 meter. Hoe lager de toon (= frequentie) hoe beter de buiging, hoe groter de overlast.
Een efficiënt geluidscherm moet dubbelwandig zijn, net als een thermosfles, en enkele tientallen meters hoog.
aan.