Het aantal Nederlanders dat een vergiftiging oploopt door het innemen van rookmachinevloeistof heeft vorig jaar een opvallende vlucht genomen. In een jaar tijd kreeg het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum acht meldingen.
In de voorgaande zes jaar waren slechts vier gevallen bekend. Dat staat in het maandag gepubliceerde jaaroverzicht van het NVIC.
Rookvloeistof is bedoeld voor het maken van een rookeffect bij feesten, maar wordt geregeld verwisseld met water waardoor er bijvoorbeeld koffie of thee van wordt gezet. Sommige merken bevatten een hoge concentratie van het zeer giftige diethyleenglycol. Het opdrinken van de vloeistof kan ernstige nierschade en neurologische klachten veroorzaken.

Behalve de stijging van het aantal vergiftigingen door rookvloeistof zag het NVIC ook een opmerkelijke stijging van het aantal meldingen over chloortabletten. Meer dan de helft van de vergiftigingen ontstaat nog altijd door het innemen van te veel geneesmiddelen.

In 2012 ontving het NVIC meer dan 42 duizend informatieverzoeken van artsen, een stijging van 4,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het ging in totaal over 37.582 mensen en dieren die waren blootgesteld aan giftige stoffen. Het NVIC werd vorig jaar verder bij 130 kleine en grote ongevallen en calamiteiten waarbij giftige stoffen waren vrijgekomen ingeschakeld.