On-ge-lo-fe-lijk. 's Lands meest gezochte mensensmokkelaar mocht donderdag zonder enige kopzorg de cel verlaten, en dat allemaal dankzij de fantastische werking van ons Belgische gerecht. Ja, dat laatste was sarcastisch. Bekim Zogaj is de criminele Serviër, die zijn beide pollekes mag kussen dat hij in België veroordeeld werd. In ons land heb je namelijk als misdadiger een reële kans om tussen de mazen van het net te glippen. Procedurefouten: dé sleutel tot de vrijheid!
Deze bewuste zaak gaat terug tot in 2001, en werd vernoemd als "het drama van Wexword”. In deze Ierse havenstad werden, in een container met kantoormeubilair, de levenloze lichamen van acht illegalen teruggevonden. De vluchtelingen, waaronder zich drie Turkse kinderen van 10, 9 en 4 jaar bevonden, waren tijdens de overtocht gestikt. Het uiteindelijke verdict: Alle kinderen stierven en de vijf volwassenen overleefden nipt het drama.
Het Ierse gerecht schoot snel in actie en kwam te weten dat de vluchtelingen ingescheept waren in de haven van Zeebrugge. Dé man achter deze dramatische mensensmokkel bleek de Serviër Bekim Zogaj te zijn. Terwijl zijn handlangers werden aangehouden en veroordeeld door het Belgische gerecht, zat Zogaj geen één dag achter tralies vermits hij voortvluchtig was. Wonder boven wonder kreeg het Belgisch gerecht de crimineel in 2012 dan toch te pakken.
Maar, na amper een jaartje gevangenis kan de kindermoordenaar zich alweer een vrij man noemen. Zo mocht hij vorige week door de poort van de gevangenis van Lantin naar buiten wandelen, dankzij een "probleem” in zijn dossier. Zogaj’s advocaten, Filip Mertens en Olivier Martins, trokken namelijk naar het Hof van Cassatie nadat ze hadden vastgesteld dat er enkele mappen ontbraken in het dossier. Zonder deze mappen konden ze hun cliënt dus niet correct verdedigen en had Cassatie geen andere keuze dan de veroordeling te verbreken.
"Wie stratego speelt, moet dat volgens de regels doen.”, klinkt het bij meester Mertens in De Nieuwe Gazet. Daar voegt hij nog een extra verduidelijking aan toe, kwestie van de gang van zaken te verdedigen: "Het Hof van Cassatie stelt dat het gerecht die regels niet gevolgd heeft. Ik weet niet wat er in die verdwenen mappen stond, maar misschien waren het wel zaken ten gunste van mijn cliënt.” Het kleine detail dat de 33-jarige Serviër reeds veroordeeld werd voor de dood van de drie kinderen even terzijde.
Het wordt zelfs nog gekker. De zaak zal terug voorkomen in Antwerpen, maar dat het daar wél over de mensensmokkel en bijhorende doden zal gaan is slechts een illusie. Mertens verklaart dat deze zaak al verjaard is dankzij, ja inderdaad, een tweede procedurefout! "Het gerecht heeft het toenmalige vonnis betekend op een fout adres, waardoor de verjaringstermijn niet geschorst werd en is blijven lopen. Nu is de tien jaar om en is het te laat om mijn cliënt nog te veroordelen.”, aldus Mertens.
Nee mensen, dit is geen grap. Dit is België.