Misschien is hij alleen, misschien zijn ze met velen. In ieder geval worden Amerikaanse obers dolgelukkig van de 'fooien voor Jezus'.
Subtotaal voor een menu plus drankjes: 88 dollar. Totaalbedrag inclusief fooi: 3088 dollar, ofwel 2238 euro. Niemand weet wat de anonieme gast precies wilde zeggen toen hij in augustus in een Amerikaans restaurant zijn riante fooi gaf. Het zal iets met de christelijke messias te maken hebben, want op het bonnetje schreef hij '@tipsforjesus'.
Die term verwijst naar een account op het sociale netwerk Instagram. Daar is inmiddels te zien dat de mysterieuze weldoener vaker heeft toegeslagen. Begin september ging hij naar verluidt voor 200 dollar uit eten in Michigan en stopte hij de serveerster 2000 dollar toe, in oktober at hij voor 24 dollar in Hollywood en gaf hij 500 dollar. Vier dagen later deelde hij zijn grootste fooi uit: 10 duizend dollar.
De vrijgevigheid zal tot jaloezie leiden, want in tegenstelling tot hun Nederlandse collega's mogen Amerikaanse obers fooien helemaal zelf houden (in Nederland worden ze meestal verdeeld onder het personeel). Vaak krijgen ze zelfs nauwelijks salaris en zijn fooien hun primaire inkomstenbron. De weggegeven biljetten zijn niet vals, meldde het account afgelopen weekend. 'We doen niet aan fraude. We betalen gewoon onze obers.'
Naar de motieven van de gulle gever(s) is het gissen. Jezus waarschuwt in de evangeliën meermaals dat geld geen heil brengt, maar heeft voor zover bekend niets gezegd over restaurantetiquette.
Zou de gever ons iets willen leren over onthechting van geld? Zou hij Jezus' gebod om geen schatten op aarde maar schatten in de hemel te vergaren, kracht willen bijzetten? Zo ja, waarom doet hij dat dan juist door de aandacht te vestigen op geld?
Misschien weet de christelijke auteur Justin Lee meer dan hij vertelt. Lee schreef in januari in een opiniestuk op de nieuwssite Huffington Post over een voorganger die had geweigerd om de standaardfooi van 18 procent te betalen. 'Ik geef Jezus 10 procent', had de voorganger op het bonnetje geschreven (verwijzend naar het percentage van zijn inkomen dat hij weggaf aan liefdadigheid). 'Waarom zou ik jou 18 procent geven?'.
Lee vond die attitude stuitend. Een fooi is een kwestie van fatsoen en een blijk van waardering, oordeelde hij. 'Onthoud, mede-christenen: overal en altijd vertegenwoordig je Jezus. Niet theologie of mooie woorden maken het verschil, maar je genade, liefde en gulheid.' De anonieme restaurantbezoeker denkt er kennelijk net zo over. Foto