Minimaforms, studio voor experimentele architectuur en design van de gebroeders Stephen en Theodore Spyropoulos, heeft een bizar soort kinderboerderij ontworpen waar de dieren zijn vervangen door robotachtige ‘dieren’.

De robotdieren in de ‘Petting Zoo’ in het FRAC Centrum in het Franse Orléans zijn zo gemaakt dat ze interactief reageren op je aanrakingen en gedrag. Iedere robot is in staat om een scala aan emoties te vertonen, zoals vrolijk, boos of verveeld. Bezoekers die afwachtend staan te kijken, zullen ze betrekken bij de interactie. Aai er eentje en je hebt kans dat hij zich flirterig tegen je aan vleit. Blijf je ze negeren, dan gaan ze na een tijdje misschien mokken.

Ieder dier maakt gebruik van een Kinect camera om de opeenvolging van gebaren en houdingen van deelnemers te registreren en te lokaliseren door middel van blobdetectie en optische flowanalyses. Er worden geen andere sensoren gebruikt.

Hoe langer het dier leeft, hoe meer het leert. De ontwerpers hebben de dieren voorzien van een rudimentaire versie van een zelflerend vermogen dat fungeert als geheugen, waardoor ze een reeks gedragingen onthouden die passen binnen de context van de situatie.

Petting Zoo kun je zien als een fascinerende interactieve tentoonstelling, maar het gaat verder dan dat. Het is een experiment dat laat zien hoe architectuur nieuwe relaties en betrokkenheid tussen mensen, gegevens en de ruimte kan creëren en veranderen. Filmpje