De politie heeft een damhertje dat werd opgevangen door een boer in Marum vorige maand doodgeschoten. Volgens de politie gebeurde dat om veiligheidsredenen. Boer De With snapt er niks van: "Ik denk dat ze hem voor een lekker kerstdiner wilden hebben."
Het hertje raakte op drift na de zware storm in oktober. Het dier zocht en kreeg aansluiting bij koeien in een weiland van boer De With. Dat weiland ligt aan de A7. De politie schoot het hertje af vanwege het risico dat het de snelweg op zou lopen.
De verontwaardiging over het afschieten van het dier is groot. Zeker nu op internet sinds enkele dagen foto's circuleren van het hertje samen met de koeien.
"Als de pinken gingen eten dan ging het hertje ook eten. En als ze gingen slapen dan lag het hertje ernaast. Of kreeg 'ie een lik over de kop heen", vertelt boer De With.
Op 9 december kwam de politie langs de boerderij. "Die hebben het beest geschoten", zegt De With. "Het was rond vijf uur, het was al donker. Mijn moeder hoorde schoten. En toen stond een politieauto langs de weg."
Dat verkeersveiligheid de reden was dat het dier werd omgelegd, kan de boer niet begrijpen: "Een damhert is geen ree. Een ree gaat alle kanten op en een damhert wil bij de kudde blijven." Tussen de A7 en de boerderij zit bovendien nog driedubbel prikkeldraad en een sloot. "Ik denk dat ze hem voor een lekker kerstdiner wilden hebben", aldus De With.
Volgens de politie is het hertje aangeschoten door een jager, en heeft een politieagent het dier uiteindelijk een nekschot gegeven. Dat was volgens de politiewoordvoerder de enige mogelijkheid om te voorkomen dat het hertje de snelweg zou kunnen oplopen. Foto