Het is allemaal de schuld van de Stasi. De voormalige Oost-Duitse inlichtingendienst vond de ansichtkaart die de 18-jarige GŁnter Zettl in 1969 stuurde maar verdacht.
"De titel is Painter Man, van The Creation", veel meer had Zettl niet op het kaartje gezet. Het was het juiste antwoord op de prijsvraag van het radioprogramma Hallo Twen. Een programma van de regionale omroep Saarland, in West-Duitsland. Zettl luisterde er stiekem naar in de DDR, omdat Hallo Twen goede muziek draaide.
Hij was teleurgesteld toen zijn naam niet werd genoemd als winnaar van de plaat, maar hij had er verder niet al te lang bij stilgestaan. Tot hij een paar jaar geleden zijn Stasi-dossier besloot op te vragen. Daarin vond hij een kopie van de ansichtkaart, met de mededeling dat die was tegengehouden.
De Stasi bleek zelfs het origineel te hebben bewaard. Zettl kreeg het mee en besloot de kaart opnieuw naar Saarland te sturen. Daar was men blij verrast. Zettl wordt komende week bij de omroep in het zonnetje gezet en krijgt na ruim veertig jaar alsnog de plaat van The Creation. Foto