In Rütenbrock is een licht blauwe VW opgegraven, waarmee vermoedelijk ruim 42 jaar geleden een man uit Ter Apel is aangereden.
Op 10 september 1971 overleed ten gevolge van een ernstig verkeersongeval de toen 63 jarige Jurjen Potze. De man werd op de kruising Moersloot met de Heerenlandsweg bij De Maten in Ter Apel aangereden. Hij werd zwaar gewond door een buschauffeur aangetroffen en overleed later in het ziekenhuis in Emmen.
Getuigen vertelden een lichtblauwe Volkswagen 1600 met een kapotte koplamp en een gedeukt spatbord te hebben gezien. De Nederlandse politie was toen vrij zeker dat de genoemde auto bij het ongeval betrokken was. Een grootschalige zoekactie naar de auto, waarbij ook de douane en de Duitse politie werden betrokken, bleef zonder resultaat. Wel werd enkele weken na het ongeval een inwoner van Zwartemeer gearresteerd. De man ontkende iedere betrokkenheid bij het ongeval. Na drie weken werd hij weer op vrije voeten gesteld, omdat het belangrijkste bewijsstuk, zijn lichtblauwe VW 1600, ontbrak.
Volgens de zoon van het slachtoffer was de verdachte toentertijd goed bevriend met de eigenaresse van een akker aan de Schwartenberger Straße in het Duitse Rütenbrock, een paar kilometer over de grens bij Ter Apel. Volgens geruchten had de eigenaar de auto daar in de grond verstopt.
Een aantal jaren geleden wisselde de akker van eigenaar. Een buurman vertelde de nieuwe eigenaar dat hij niet alleen een stuk grond had gekocht, maar ook een auto. Zoekacties waarbij o.a. gebruik werd gemaakt van een metaaldetector leverden niets op. Toevallig ontdekte de eigenaar kort geleden tijdens graafwerkzaamheden de auto.
Volgens de Osnabrücker Zeitung is de Nederlandse politie en justitie niet geïnteresseerd in het gevonden voertuig omdat de zaak al lang verjaard is. Bovendien is de toenmalige eigenaar en verdachte inmiddels overleden. De Duitse politie wil echter wel de zaak afsluiten en laat binnenkort op kosten van de Duitse staat de auto opgraven. Op dit moment heeft men alleen het stuur, de kilometerteller en de motorkap opgegraven. Wanneer de grond de volledige auto prijsgeeft en zichtbaar is dat de koplamp en het spatbord beschadigd zijn, weet men zeker dat dit het voertuig is waar 42 jaar geleden zo intensief naar gezocht is. Filmpje