Quote:
. Het wapen werd betaald met bitcoins, een virtuele munt waarbij, anders dan bij banken, de transacties niet makkelijk te traceren zijn.
Fout! De transacties van bitcoins zijn zelfs volledig openbaar en je kan ze stuk voor stuk op een gewone website terugvinden. Dat is wat bitcoins 'betrouwbaar' maakt. De openbaarheid zorgt ervoor dat munten niet 2x kunnen worden uitgegeven door dezelfde persoon.
Een bank heeft die transparantie niet. Ja, de politie kan soms dingen navragen, maar ze hebben geen enkele manier om de levensloop van een bepaalde 'euro' te traceren. Bij bitcoins kan dat wel. Alleen moet je er zien achter te komen wie de eigenaar van een bitcoin-adres (=zoals een bankrekeningnummer) is. Ook dat is vaak niet moeilijk, omdat ze bitcoins krijgen door euro's of dollars op een site in te wisselen, en die euro's moeten toch echt van een normale bankrekening komen.
Quote:
De website maakt deel uit van het zogeheten Tor-netwerk, een deel van internet waar onder meer illegale goederen worden aangeboden. Niet alleen criminelen gebruiken dit netwerk, maar ook bijvoorbeeld dissidenten en mensen die vertrouwelijke informatie willen lekken aan journalisten.
Ja. En mensen die niet bespioneerd willen worden om wat voor reden. Mensen die de NSA zat zijn. Mensen in een dictatuur die op het vrije internet willen surfen. Je kunt met TOR ook op 'normale' websites komen, alleen verschijn je dan onder een ander adres. Je bent dus behoorlijk anoniem. Oh, en 'tussenpersonen' zoals je provider of je land zien niet wat je stuurt of ontvangt. Dus dat is redelijk anoniem. En erg nuttig. Volkskrant kraakt het af omdat er óók criminelen op zitten.