Van huis uit was hij katholiek. Maar hij viel van zijn geloof. Een speurtocht op internet bracht hem vier jaar geleden in contact met een andere godsdienst. Het sikhisme. Het geloof komt oorspronkelijk uit India en heeft nu wereldwijd 27 miljoen aanhangers. Theodorus Snellen (69) is nu sikh. Met zijn tulband is hij een opvallende verschijning in zijn woonplaats Haaren.
In zijn ouderlijk huis in Haaren staan nog steeds Mariabeelden. Sporen uit een katholiek verleden. "Mijn zus wil niet dat ik ze wegdoe en bovendien heb ik er geen last van."
Daarnaast hangen aan de muur teksten uit de 'Guru Granth Sahib', het heilige boek van de sikhs. Sinds 2009 is Theodorus Snellen bekeerd tot het sikhisme. Hij was net vervroegd met pensioen gegaan en bij toeval kwam hij in aanraking met het geloof.
"Ik ben van nature erg nieuwsgierig. Tijdens het surfen op internet kwam ik op een Amerikaanse site een meneer tegen met een tulband. Hij zocht sponsors om zijn godsdienst in Amerika te promoten. Alles wat hij vertelde sprak me aan, ik herkende me er in. Twee maanden lang heb ik alles op het net gelezen over het Indiase geloof. Toen wist ik, ik ben een sikh."
Vanuit zijn omgeving was er begrip voor zijn bekering. "Als het maar geen sekte is, zei mijn zus". Dat is het niet vertelt Theodorus. "In aantal aanhangers is het de vijfde grootste godsdienst van de wereld."
In het dorp werd wel vervelend gereageerd. Toen hij twee jaar geleden zijn tulband ging dragen, moest hij zijn grootste hobby, de scouting, opgeven. "Mijn godsdienst persoonlijk beleven was geen probleem voor de club. Maar er via mijn kleding ook uiting aan geven, werd door het bestuur niet gewaardeerd."
De onwetendheid over het sikhisme is alom. Op straat wordt hij nageroepen. "Ali Baba of Osama Bin Laden hoor ik vaak. Maar dat zijn Arabieren en zij dragen hoofdoeken. 98 procent van dragers van tulbanden is sikh".
Theodorus gaat wat doen aan dat gebrek aan kennis. Hij is van plan om snel een boek uit te brengen om Nederland te informeren over zijn godsdienst. Foto