@Mamsie: De mens is er op ingesteld om vet en zoet lekker te vinden. Dat begint al bij moedermelk. Vet en zoet. Boter (80% vet) wordt door velen smakelijker gevonden dan die pakjes gebonden water met kleurstof en aroma's (dieetmargarine).
Slagroom, roomijs, spek, echte mayonaise, leverworst (worst in het algemeen), de vette hap uit de snackbar, echt overal zie je hordes die dat echt lekker vinden.
Natuurlijk is een mals biefstukje (mager) ook heel lekker. Maar sla wordt pas echt lekker met wat olijfolie en een zuurtje (balsamico o.i.d.)
Zout is een iets ander verhaal.
Zout is een smaakversterker. Net als monosodiumglutaminaat (Ve-tsin)
Met zout is het probleem dat je er aan went en daarom steeds meer gaat gebruiken om de pittige smaak te krijgen.
Meer middelen hebben hetzelfde probleem.
Capsaïcine (het hete uit pepers) en knoflook nodigen ook uit tot steeds hoger gebruik.
Dat laatste is overigens alleen een probleem voor de omgeving.
Fabrikanten gebruiken zout als smaakversterker zodat er minder smaakvolle, duurdere kruiden en specerijen in hoeven.
Waarom denk je dat al die specerijenmengsels zoals vlees kruiden, gehaktkruiden, viskruiden en dergelijke allemaal ten minste de helft zout bevatten?
Zonder zout kun je die mengsels niet eens meer krijgen.
Ik gebruik ze nooit omdat ik ze veel en veel te zout vind.
Het terugdringen van de hoeveelheid (door fabrikanten verplicht) zout is dan ook toe te juichen. Voor de gewenning zou het alleen beter zijn om dat stapsgewijs te verminderen.
Helaas wil de voedselindustrie daar niet aan.
Dan maar een wet.
Te veel zout is echt ongezond en ook helemaal niet nodig voor een goede smaak. Gebruik maar wat meer (groene) kruiden.
Vetten (behalve de transvetten), suiker en zout zijn niet per definitie ongezond. Sterker: je hebt ze nodig. (Suiker niet per se)
De hoeveelheid. Daar draait het om.
P.S. Ik heb een achtergrond in de voeding. Ervoor geleerd en zo.
Laatste edit 30-01-2014 20:46