De Britse kunstverzamelaar Martin Lang is niet te benijden. Eerst kreeg hij bij het BBC-programma Fake or Fortune te horen dat het schilderij van Marc Chagall, dat hij voor 100.000 pond kocht, mogelijk vals is en nu gaan ze het schilderij in Frankrijk verbranden.
In de BBC-uitzending werd vastgesteld dat het werk van Chagall in ieder geval nooit rond 1910 kon zijn gemaakt, wat de verzamelaar vermoedde. Onderzoek in het programma wees uit dat er verf was gebruikt die pas na 1930 was uitgevonden.
Martin Lang kocht het schilderij in 1992 van een kunstkenner in Londen zonder bewijs dat het een authentiek werk van Chagall was.
Erfgenamen willen het schilderij verbranden
De eigenaar stuurde het schilderij vervolgens naar het Comité Marc Chagall in Parijs om definitief uitsluitsel te krijgen. Het Comité, dat door de kleinkinderen van Chagall is opgericht om zijn nagedachtenis te beschermen, oordeelde dat het om een vervalsing gaat en nam daarop het besluit dat het werk moest worden vernietigd.
Volgens kunstkenners is een dergelijke actie gebruikelijk en legaal in Frankrijk.
De kunstverzamelaar vindt het een draconische beslissing en wil zijn werk liever terug met een duidelijke aantekening dat het om een vervalsing gaat. Bij het laten beoordelen van een werk moet de eigenaar van het schilderij doorgaans een contract tekenen waarin staat dat het werk vernietigd wordt als het vals blijkt. Die bepaling lijkt in dit geval verdekt in het contract te zijn opgenomen, zegt de in kunst gespecialiseerde jurist Pierre Valentin tegen persbureau AP.
Diezelfde Valentin geeft de verzamelaar Lang weinig kans zijn valse Chagall terug te krijgen. In de zaak van een valse Miro werd bepaald dat het kunstwerk ondanks protesten van de eigenaars vernietigd mocht worden.
De BBC vroeg aan Martin Lang of hij die 100.000 pond niet net zo goed gelijk had kunnen verbranden. Lang antwoordde: “Je moet nu eenmaal risico’s nemen in het leven. Als je iets wil verdienen moet je soms wat gokken. Er zijn genoeg gevallen waarin het niet fout gaat.” Foto