Russische astronauten zijn erin geslaagd meerdere soorten gewassen te oogsten aan boord van het Internationale Ruimtestation (ISS). Het is veilig om de groenten te eten, laat wetenschapper Margarita Levinskikh vandaag weten. "Het experiment met de erwten is zeer belovend".
De astronauten zijn er daarnaast ook in geslaagd Japanse bladgroenten en dwergtarwe te produceren. Aan die dwergtarwe zaten weer tarwekorrels van "uitmuntende kwaliteit", aldus de wetenschapper. Levinskikh is onderzoeker aan het Institute of Biomedical Problems van de Russische Academie van Wetenschappen in Moskou.
Het is de bedoeling dat Russische astronauten volgend jaar ook rijst, tomaten en paprika gaan kweken. De groenten worden geproduceerd in de broeikas aan boord van het ISS. De kas moet eerst reparaties ondergaan voordat ze volgend jaar weer gebruikt kan worden, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.
FotoQuote
@thecrafter:
Tja, zullen ze nu beter groeien nu die zwaarte kracht weg is?
Denk het niet. De zwaartekracht is niet alleen maar een last hè, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor stevigheid en dat vloeistoffen de juiste kant op lopen.
Probeer maar eens een blokkentoren of kaartenhuis te bouwen in microzwaartekracht.
Astronauten in de ruimte hebben een enorm opgeblazen hoofd omdat het bloed gewoon in hun bloedbanen rond zweeft. De kleppen in de aderen zijn dan nutteloos, en als ze niet regelmatig trainden dan hadden ze een zeer verhoogde kans op een hersenbloeding.
Natuurlijk is er zwaartekracht. Als het ISS (of de maan) niet met zo'n vaart om de aarde heen zou vliegen, dan viel het gewoon naar het aardoppervlak toe. De zwaartekracht is daarboven vrijwel net zoveel als hier op de grond.
Maar binnen het referentiekader van het ISS lijkt het alsof er vrijwel geen zwaartekracht is. Vergelijkbaar met in een lift een vrije val maken. En dat noemt men microzwaartekracht.
Quote
@Madarian:
Ik dacht dat de voornaamste reden van het sporten is om botontkalking en verlies van spiermassa zoveel mogelijk te voorkomen.
Waarschijnlijk heb je gelijk. Maar vergelijk Chris Hadfield's hoofd
in het ISS en
op aarde. Van al dat bloed in je hoofd zwelt je hoofd enorm op.
aan.