Een dove Japanse componist heeft toegegeven dat hij al 20 jaar furore maakt met composities die door een ander zijn gemaakt. De bekentenis van de beroemde componist is een groot schandaal in Japan.
De 50-jarige Mamoru Samuragochi wordt vanwege zijn doofheid de Japanse Beethoven genoemd. Hij werd vanaf zijn 35ste steeds dover, maar bleef naar eigen zeggen componeren dankzij zijn 'absolute gehoor'.
Nu geeft Samuragochi toe dat hij vanwege zijn afnemende gehoor in de jaren 90 niet meer kan componeren en dat hij een ander zijn werk laat maken. Dat betekent dat zijn beroemdste werken niet van hemzelf zijn.
Het meest bejubeld is Samuragochi's Hiroshima Symphonie nummer 1 uit 2003, opgedragen aan de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima in 1945. Ook dit werk is door de nog onbekende schaduwcomponist gemaakt.
Volgens Japanse media beweert een muziekleraar die Takashi heet dat hij al 18 jaar voor de "beroemde" componist werkt.
Het schandaal raakt ook de kunstschaatser Daisuke Takahashi op de Olympische Spelen. Hij rijdt in Sotsji een kür op muziek van Samuragochi. (Update: Tot overmaat van ramp blijkt de componist helemaal niet doof te zijn. Bron: Telegraaf)