Met de tuktuk door de bergen om te pinnen. In Vijlen is het vanaf dinsdag werkelijkheid. “De Rabobank heeft alle pinautomaten in de omliggende dorpen gesloten. Daarom zijn ouderen afhankelijk van de zogenoemde pin-pendel”, zegt organisator Viktor Terpstra tegen Nieuws.nl.
“De Rabobank sluit vanwege bezuinigen pinautomaten in kleine dorpen. Geld pinnen kan pas vijf kilometer verderop in Mechelen”, vertelt Terpstra. “De pin-pendel is vooral voor mensen die slecht ter been zijn en toeristen.”
“Vanochtend stapten zoals verwacht alleen maar ouderen in de tuktuk. De kleine kernen vergrijzen en velen hebben geen andere keus om zelfstandig het dorp uit te komen. We kregen positieve reacties. Ik denk dan ook dat de pin-pendel een succes gaat worden. In de zomer verwacht ik overigens ook veel enthousiaste toeristen."
“We kunnen zes passagiers per keer meenemen. De rit duurt heen en weer en met stop om te pinnen ongeveer een half uur. Mensen die in eerste instantie niet mee kunnen, hoeven niet buiten te wachten. Ze kunnen een kopje koffie drinken in het café dat naast de halte ligt. Uiteraard is het drankje dat ze nuttigen voor eigen rekening, want wij doen dit vrijwillig.”
“In 2016 sluiten de buslijnen, dan willen we ook de tuktuk inzetten. Toen we daarover praatten, bedachten we spontaan de pin-pendel. Daarnaast leek het ons een succes, omdat de inwoners van Vijlen klaagden over het gemis van de pinautomaten. Deze zijn sinds de zomer weg.”
Filmpje@supericecube, in oplossingen denken, dus dan haal je alle voorzieningen uit kleine buurtschappen weg.,Geen supermarkt meer , geen dorpshuis, ook geen pinapparaten.
Niet alle ouderen zijn in het bezit van eigen vervoer en 5 km verder kan voor een oudere een immense afstand zijn.
Ze gaan ook de buslijnen weghalen daar.
Welke oplossingen had jij bedacht dan?
@venzje, waar ik ooit vandaan kwam hebben de dorpsgenoten een buurtbus opgericht.
Die wordt al 30 tot 35 jaar gerund door vele vrijwilligers.
Laatste edit 20-02-2014 13:44
Nou kun je de negatieve kant belichten dat het schandalig is dat er steeds meer pinautomaten verdwijnen in kleine gemeentes, en het verdwijnen van busdiensten, maar je kunt hier ook het positieve uit halen.
De oudjes worden veilig naar een pinautomaat gebracht, er is altijd iemand bij ze in de buurt waardoor ze een minder aantrekkelijk doelwit zijn voor laffe dieven. Verder zijn ze er ook nog eventjes tussenuit, en kunnen ze gezellig praten met andere passagiers, waardoor ze ook minder in een sociaal isolement komen.
Mooi toch?
@sleeper, iedereen hier denkt vanuit zichzelf, jong en flexibel.
Mij makt het niet uit om 5 km verder naar een flappetap te gaan.
Maar bekijk het eens vanuit de kant van de echte getroffenen, de oudere.
Dat zijn de mensen die bv de rabobank hebben grootgemaakt en diezelfde bank laat ze nu barsten.
Het pinapparaat staat er al ,ze hoeven het alleen minder vaak bij te vullen.
Wat is het probleem vraag ik me dan af.
@sleeper, wat is dan positief als alles minder wordt?
Als alle voorzieningen wegvallen?
Banken, postkantoren/postagentschappen en noem maar op.
Dat soort acties treffen altijd de kleinere woonkernen.
Het is positief dat de banken dan minder kosten maken?
De grootste kosten van een bank zijn die megabonussen.
Denk je dat er daardoor minder bankpersoneel de laan uit hoeft?
Dat zou positief zijn.
Banken hebben ook een zorgplicht he.
Ik vind dit soort acties de afbraak van de bv Nederland.
Nog geen 10 jaar geleden sloten alle filialen omdat je toch je geld wel uit de muur kon halen. Intussen is alle dienstverlening verdwenen en vinden ze de pin-automaat eigenlijk ook al te duur. Haal maar weg dan, want je kan toch pinnen in de winkel? En zo worden we elke keer een stap verder gedwongen in het afgeven van eigen beschikking over hoe we willen doen en handelen.
Let op, volgende stap is het, voor winkeliers, duurder maken van pinnen, want daar moet toch wel een heel groot systeem voor in de lucht gehouden worden.
Klanten zijn ook maar lastige dingen.
deze tuktuk zal wel worden bestuurd door vrijwilligers, zoals ik Nederland ken....
als Nederland zo doorgaat, dan draait het land over een tijdje op menensen die vrijwilligerswerk doen, met behoud van een uitkering die wordt wegbezuinigd en zonder dat ze daarvoor pensioenrechten opbouwen
dat allemaal omdat men een jaar of 30 geleden vaststelde dat de 'verzorgingsstaat naar Zweeds model' onbetaalbaar werd, zonder dat ze keken hoe men het in Zweden in de praktijk deed
een aziatische tuktuk in Zweden laten rijden, dat is een probleem, milieu- en veiligheidsbewust als men is....
dat ding laten rijden omdat de bank op de geldautomaten bezuinigt, dat is volstrekt overbodig. vervoer voor ouderen en andere 'minder mobiele mensen' in dunbevolkte gebieden is in Zweden al tientallen jaren goed geregeld, met 'volwassen vervoermiddelen en betaalde chauffeurs die aan alle eisen voldoen'
aan.