180 kilometer op een surfplank tussen de haaien, gevaarlijke stromingen en rukwinden. De Cubaanse vluchteling Henri Vergara Negrin had er alles voor over om aan zijn communistische vaderland te ontsnappen. En met succes, na ongeveer tien uur bereikte hij de Amerikaanse kust. Twee anderen dobberden uitgeput op zee en werden opgepikt door de Amerikaanse kustwacht.
Gelukszoekers die op eigen houtje de Verenigde Staten weten te bereiken, mogen volgens de wet blijven. De 24-jarige Negrin heeft geluk, de andere twee vluchtelingen krijgen een enkeltje terug naar Cuba. Negrin is de eerste in twintig jaar die met een surfplank de beruchte oversteek weet te maken.

Toeristen en hotelmedewerkers vonden de uitgeputte Negrin. Volgens een woordvoerster van het hotel hielpen ze hem in een stoel en gaven hem handdoeken en water. Hij zou niet gewond zijn geraakt tijdens zijn reis.

Veel Cubanen proberen op deze manier hun land te ontvluchten. Heel soms weet iemand, zoals Negrin, de overkant te bereiken. Maar voor anderen loopt het minder succesvol af. Zij worden opgepikt of sterven op zee.