Voor 45 euro kun je in Spanje alle kneepjes van het vak leren
Door de economische crisis in Spanje groeit het aantal sekswerkers. Om deze vrouwen te ondersteunen, organiseren een achttal vrouwen die in de seksindustrie werkzaam zijn een cursus voor beginners. "Net als elk andere vak is training belangrijk", verklaart initiatiefnemer Conxa Borrell. "Het is geen makkelijk beroep. Geen enkele professie deelt zoveel intimiteit."

Borrell is al zeven jaar werkzaam als sekswerker en stoort zich aan de beeldvorming. "Wij zijn meer dan alleen een stuk vlees met drie gaten", stelt ze. Vijftien vrouwen tussen de 22 en de 50 jaar namen inmiddels al deel aan de cursus. Vrouwen die erover dachten om in de seksindustrie te gaan werken of er net werkzaam in zijn.

"Eigenlijk is vier uur te kort voor alle informatie die wij onze deelnemers willen geven. We behandelen zoveel verschillende onderwerpen, van omgaan met het stigma van sekswerker tot belastingaangifte. En wie kan deze cursus beter geven dan sekswerkers zelf?" vraagt Borrell zich hardop af.

Hoewel er weinig cijfers zijn die haar vermoeden bevestigen, denkt Borrell dat het stijgende aantal sekswerkers door de crisis komt. Stuk voor stuk zijn het allemaal vrouwen die een hypotheek moeten betalen en voor hun kinderen moeten zorgen. Borrell is zelf in 2007 begonnen als sekswerker toen de zaak van haar man failliet ging.

Veel prominente feministen zijn fel tegen deze cursus die zij zien als aanmoediging het oudste beroep van de wereld uit te oefenen. Lidia Falcón, oprichter van de Spaanse Feministische Partij, ontmoet deze week politici om haar zorgen over de cursus te delen. Ook wil ze weten of de organisatie subsidie van de overheid krijgt. Falcón strijdt al jaren om sekswerk illegaal te maken:

"Het is een valse aanname dat er voor vrouwen een keuzevrijheid is. Zij denken dat vrouwen geholpen worden met een cursus, maar ze zorgen er juist voor dat ze worden uitgebuit en vernederd."

Net als andere landen leeft in Spanje de vraag of prostitutie legaal moet zijn of niet. In Spanje is de situatie voor sekswerkers onduidelijk. Prostitutie is in principe niet illegaal, maar de regels zijn niet eenduidig. Zo kunnen sekswerkers en hun klanten in Barcelona een boete krijgen als zij op straat worden betrapt. Madrid volgt waarschijnlijk binnenkort.

Volgens de laatste officiële cijfers uit 2007 zijn er in Spanje 400.000 vrouwen werkzaam in de seksindustrie. Het is een industrie die goed is voor een omzet van 50 miljoen euro per dag.

De sekswerkers worden in deze discussie gesteund uit onverwachte hoek. Psycholoog Cristina Garaizábal helpt Borrell met haar cursus en steunt de vrouwen in deze industrie. De psycholoog is verbaasd over de houding van de feministen. Ze maken van alle sekswerkers een slachtoffer en doen geen enkele moeite hen te helpen meer zelfstandig te zijn, meent ze. Ook wijst ze de stelling af dat de cursisten gedwongen zouden worden.

"Geen enkel vrouw die de cursus volgt wordt gedwongen. Het enige wat deze cursus doet is ervoor zorgen dat vrouwen weer stevig in hun eigen schoenen staan."