Het plaatsje Hampton in de Amerikaanse staat Florida is zo corrupt dat het dreigt te worden opgeheven. De wanpraktijken in het gehucht kwamen aan het licht doordat de inwoners al te gretig verkeersboetes uitschreven.
De vorm van Hampton lijkt een beetje op een lolly: een vierkante bebouwde kom met een lijnrechte appendix die precies een stuk snelweg omvat. De gemeente had de grenzen in de jaren negentig precies zo getrokken dat 400 meter snelweg binnen de dorpsgrenzen viel. Precies genoeg voor een flitsfuik.
Nietsvermoedende automobilisten werden overvallen door de plotselinge en nodeloze beperking van de maximumsnelheid op het stuk van Hampton. Ineens mochten ze geen 100 kilometer per uur meer rijden, maar 90. En direct na de verkeersborden wachtte dan een van de zeventien politieagenten van het gehucht met 477 inwoners.
Tussen 2010 en 2012 haalde het plaatsje zo 616.950 dollar aan boetes binnen. In 2011 werden er niet minder dan 9515 verkeersboetes uitgedeeld, meer dan 1 per uur. De Amerikaanse ANWB plaatste zelfs een billboardadvertentie langs de snelweg om te waarschuwen voor de truc.
Een van de mensen die werd bekeurd, was een lid van het Congres van Florida. Hij zegt dat hij niet uit wraak handelde, maar hij besloot de praktijken van Hampton te onderzoeken. Het leverde een vernietigend rapport op over het plaatsje. Zo bleek het gehucht diep in de schulden te zitten, ondanks de tonnen die werden binnengehaald door de boetes.
Medewerkers bleken een fortuin te hebben uitgegeven met de creditcard van het stadhuis; auto's van de gemeente reden onverzekerd rond; nepotisme was aan de orde van de dag; ambtenaren betaalden geen rekeningen van het stadswaterbedrijf en 46 procent van het water bleek eenvoudigweg verdwenen, door corruptie en lekkende leidingen.
De makers van het rapport wezen er overigens op dat ze niet eens alles konden controleren, omdat sommige archieven "in het moeras terechtgekomen waren" bij een auto-ongeluk (waarvan overigens geen aangifte was gedaan) en andere door overstromingen verloren waren gegaan.
De burgemeester kon niet reageren op de beschuldigingen, omdat hij enkele weken geleden is opgepakt wegens drugshandel. Hij had geprobeerd een oxycodon-pil te verkopen aan wat een undercover-agent bleek.
De Amerikaanse overheid heeft Hampton inmiddels de wacht aangezegd. Het stadje moet schoon schip maken door het oude bestuur te vervangen, het stukje snelweg op te geven en de waterhuishouding te moderniseren en op orde te krijgen.
De staat heeft het gehucht tot begin april gegeven om alle verbeteringen uit te voeren. Lukt het niet - en die kans is groot - dan zal het hele plaatsje worden opgeheven. De inwoners vallen dan voortaan direct onder het bestuur van de county.