Als het je droom is om bakker of bankier te worden, dan kan je die job zowel in België, Zweden, India als waar ook ter wereld uitoefenen. In de meeste landen zijn de basisbehoeften namelijk dezelfde. Toch bestaan er beroepen die maar in één specifieke streek voorkomen, omdat ze nauw verbonden zijn met de plaatselijke cultuur en gewoonten. Hierbij vijf voorbeelden.

1. India: dabbawala
Deze transporteurs pikken warme lunchpakketten op in de huizen van werknemers en brengen deze ’s middags naar hun werkplaats. Vervolgens doen de dabbawala’s een tweede ronde om de lege potjes en zakjes op te halen en terug te brengen naar de huizen van hun klanten. Ze vervoeren de maaltijden op grote planken die ze op hun hoofd dragen terwijl ze zich verplaatsen per fiets of per trein. De naam dabbawala betekent letterlijk ‘iemand die een doos draagt’.

2. Australië: Flying Doctors
The Royal Flying Doctor Service werd in 1928 opgericht door de priester John Flynn. Hij startte met de dienst om medische hulp te kunnen bieden aan patiënten die in de verafgelegen en landelijke Outback wonen. Heel wat mensen wonen immers op meer dan een dagreis verwijderd van een dorp of stad. Ook vandaag bestaat de nonprofit organisatie van vliegende dokters nog.

3. Japan: professionele knuffelaars
Voor zo’n 6.000 yen per uur (42 euro) kan je in Japan een vrouw tussen de 18 en de 30 jaar oud inhuren om naast jou te slapen. Behalve slapen en een beetje knuffelen bieden ze geen andere diensten aan. Veel jonge werknemers maken gebruik van deze betaalde knuffelaars om de eenzaamheid te bestrijden. In Japan zijn er namelijk erg strikte regels waaraan getrouwde mannen zich moeten houden en daarom hebben heel wat jonge mannen schrik om zich te binden aan een vrouw.

4. China: betaalde commentatoren op internet
De Chinese regering betaalt internetcommentatoren om positieve berichten over de communistische partij te schrijven op websites, forums en in chatrooms. Er wordt gezegd dat ze daarvoor 50 Chinese cent per bericht krijgen, wat hen de naam ‘wu mao’ of ’50 cent partij’ bezorgd heeft. De overheid hoopt op die manier de publieke opinie positief te kunnen beïnvloeden.

5. Taiwan: betelnootmeisjes
Betel nut beauties zijn jonge vrouwen die langs de autobanen in Taiwan betelnoten (noten van een plant uit de familie van de peperachtigen), sigaretten en frisdranken verkopen. Deze meisjes dragen in de regel korte rokjes en topjes en hun winkeltjes zijn vaak fel verlicht met neonlampen om klanten te lokken. De sensuele kledij van de meisjes doet sommigen vrezen dat ze uitgebuit worden, maar anderen betogen dat het om ondernemende jonge vrouwen gaat.