De annexatie van de Krim gaat niet voorbij aan de militaire dolfijnen van de Zwarte Zee. Het Oekraense leger maakte jarenlang gebruik van de dieren voor missies op zee. De voormalige dienaars van de Oekraense marine zijn nu dus per direct overgezwommen naar het Russische leger, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.
Of, de zoveelste vernederende klap, zoals The Independent het noemt. Een medewerker vertelt dat het 'gevechtsdolfijnen-programma' in Sebastopol intact blijft en wordt overgedragen aan de Russen. In dat programma, dat al sinds de jaren '60 bestaat, worden de dolfijnen getraind om vijandelijke zwemmers en zeemijnen uit te schakelen.
Dat klinkt wellicht een beetje raar, maar dolfijnen kunnen onder water meer dan de meest geavanceerde door de mens gemaakte sonarsystemen. Dolfijnen zouden ook nog eens vijandelijke en de eigen onderzeers van elkaar kunnen onderscheiden door het geluid dat die maken.
De dolfijnen mogen overigens in hun vinnetjes knijpen met hun nieuwe bazen. Want waar het Oekraense leger juist bezig was met de sluiting van het project, willen de Russen het graag doorzetten. Rusland wil de dolfijnen zelfs voorzien van een geheel nieuwe uitrusting.
Het voorheen Oekraense project is overigens niet uniek, ook de Amerikanen gebruiken dolfijnen in een zeestraat bij Iran.