Een oma van 84 moet tien maanden naar de gevangenis. Haar misdaad? Ze maakte haar kleinkind een winnend kraslot van een half miljoen euro afhandig met de belofte dat ze het geld zou teruggeven op haar achttiende verjaardag. Dat laatste, u raadt het al, gebeurde niet.
Even terug naar de feiten. Maria Pina was in 2009 gaan winkelen met haar kleinkind Isabella en haar vriendje Nicola. Het trio besloot om na het bezoek aan de lokale supermarkt in Pavia nog even langs een bar te gaan. Daar kocht Isabella een 'gratta e vinci'- kraslot.
Een dag later ontdekte de meid dat ze maar liefst een half miljoen euro had gewonnen. Ze kon haar geluk niet op. Haar oma moest even slikken en deed haar kleinkind een voorstel. Ze zou op het geld passen tot het meisje achttien jaar zou worden.
Twee jaar lang wachtte de Italiaanse. Toen ze eindelijk haar achttiende verjaardag vierde, wou ze haar geld incasseren maar dat was buiten haar oma gerekend.
De grootmoeder wilde geen eurocent terugbetalen en ontkende dat haar kleinkind het winnende lot had gekocht. Daarop trok Isabella naar de rechter en die stelde haar in het gelijk.
De oma werd veroordeeld tot tien maanden gevangenis en het betalen van de gerechtskosten.