Voor het eerst in vijfhonderd jaar zal een vrouw toetreden tot de Beefeaters, de traditionele bewakers van de bekende toeristische trekpleister de Tower of London. Tot nu toe was deze bijzondere functie alleen weggelegd voor mannen, maar deze week werd met deze eeuwenoude traditie gebroken. Woensdag werd gemeld dat een vrouw, wier naam niet bekend is gemaakt, op het punt staat om als Beefeater aangesteld te worden.
Sinds 1485 bewaken de Yeoman schildwachten, zoals ze officieel heten, deze koninklijke vesting aan de oever van de Theems. Ze zijn herkenbaar aan hun uniformen en prijken op vele toeristenkiekjes. De naam Beefeaters hebben zij te danken aan de rantsoenen rundvlees die ze in het verleden kregen.
Woordvoerster Natasha Woollard van de Tower zei dat de vrouw op dit moment dient in het Britse leger. Ze was de enige vrouw onder de zes kandidaten, maar bleek over de beste capaciteiten te beschikken. Ze zal aan het eind van de zomer de 35 huidige Beefeaters komen versterken, die overigens allen militairen zijn.
Hoewel hun oorspronkelijke rol was om de vesting te beschermen, bestaat hun functie tegenwoordig vooral uit het rondleiden van toeristen en het geduldig poseren voor foto's. Ook wonen ze ceremonies zoals kroningen bij en verschijnen ze op benefietbijeenkomsten.
De Tower werd negenhonderd jaar geleden door Willem de Veroveraar gebouwd en heeft lange tijd als gevangenis dienst gedaan. Beroemde gevangenen hebben enige tijd in de Tower vastgezeten. Anna Boleyn, de tweede vrouw van koning Hendrik VIII, zat hier voor ze in 1536 geëxecuteerd werd, net als koningin Elizabeth I, voordat ze in 1558 de troon besteeg.