Een boer in de Ierse regio Kildare is verrast door de geboorte van een zogeheten gaap. Dat is een zeldzame kruising tussen een vrouwelijk schaap (ooi) en een geitenbok.
Het inmiddels twee weken oude dier is in recordtijd uitgegroeid tot bezienswaardigheid. Weliswaar komt het geregeld voor dat schapen door geitenbokken worden bevrucht, maar dat leidt vrijwel nooit tot een voldragen zwangerschap.
Boer Paddy Murphy realiseerde zich pas dat hij met een unicum te maken had toen het dier zich veel sneller bleek voort te bewegen dan lammeren die op hetzelfde moment geboren waren. 'Ongelooflijk, het lijkt wel een haas', zei hij tegen het dagblad Irish Independent.
Vijf maanden eerder had Murphy wel vanuit zijn ooghoeken gezien dat een van zijn geitenbokken aan het paren was met een ooi, maar hij had er verder weinig aandacht aan besteed. De Britse omroep BBC citeert op zijn website een woordvoerster van de boerenbond die de zeldzaamheid van het geval onderstreept.
In Nederland baarde een docent dierverzorging in 2005 opzien door een aantal gapen te fokken. In het Gelderse dorpje Joppe werd in 2009 bovendien een zogenoemde scheit geboren, een kruising tussen een ram (mannelijk schaap) en een geit.

Opmerking Antior: Een op natuurlijke wijze geboren 'gaapje' is heel zeldzaam. Dat komt omdat schapen en geiten niet hetzelfde aantal chromosomen hebben. Dat past meestal niet goed. Vrijwel alle 'gaapjes' zijn zogenaamde mozaiekjes. Dat betekent dat reageerbuisembryo's worden samengevoegd. Dan krijg je een dier met plekken schapenwol en plekken geitenvacht. Dan is het geen 'echte' kruising, een mozaiek heeft 2 soorten cellen en 2 soorten DNA. Dit lammetje heeft een egale vacht, is dus een echte kruising, en dat maakt hem extra zeldzaam.
Filmpje