Al op zeer jonge leeftijd kunnen mensen een soort racistisch gedrag vertonen. Dat werd duidelijk na een paar bijzondere experimenten van Amerikaanse onderzoekers.
Wetenschappers van de universiteit van Washington lieten eerst 40 blanke baby’s van 15 maanden bij hun ouders op schoot zitten terwijl blanke onderzoekers voor hun neus speelgoed aan twee andere mensen gaven. Een onderzoeker deed dat eerlijk, terwijl de ander de speeltjes onevenredig verdeelde. Later mochten de baby’s kiezen met welke onderzoeker ze wilden spelen.
In 70 procent van de gevallen kozen de kleintjes voor degene die eerlijk te werk was gegaan.
Een tweede experiment bracht iets opvallends aan het licht. 80 blanke baby’s zagen weer een ‘eerlijke’ en ‘oneerlijke’ onderzoeker speelgoed verdelen, maar dit keer was er zowel een blanke als een Aziatische ontvanger.
Bij de helft van de baby’s gaf de ‘oneerlijke’ onderzoeker meer speeltjes aan de blanke ontvanger, bij de andere helft kreeg de Aziatische ontvanger meer om mee te spelen.
Daarna mochten de baby’s weer een van de onderzoekers uitkiezen om mee te spelen. Ze bleken het minder erg te vinden dat het speelgoed oneerlijk was verdeeld als de blanke ontvanger daardoor meer speeltjes kreeg. De baby’s waren dus ook geïnteresseerd in de gevolgen voor andere blanken.
“Het is niet zo dat de ene onderzoeker aardiger of liever voor de baby’s was – dat soort dingen checken we”, laat onderzoeksleider Jessica Sommerville weten aan MedicalXpress.
Zijn baby’s dan echt racisten? Volgens Sommerville niet: “Racisme is vijandig gedrag en daar hebben wij niet naar gekeken.”
Maar dat ook jonge kinderen in groepen kunnen denken, zou wel vaststaan.