Op de meeste sterren is het kokend heet, maar niet op een nieuw ontdekt hemellichaam. Sterker nog, het vriest er. Dat blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag naar buiten heeft gebracht.

Twee ruimtetelescopen van de organisatie, WISE en Spitzer, keken naar de ster. De temperatuur aan het oppervlak ligt tussen de 13 en 48 graden onder nul. Dat is vergelijkbaar met de Noordpool op aarde, benadrukt de NASA.

De koude ster heeft de naam WISE J085510.83-071442.5 gekregen. Het is een zogeheten bruine dwerg. Dat zijn in feite mislukte sterren. Er komt geen kernreactie op gang, dus geven ze geen energie en licht. Dat maakt ze heel moeilijk om te zien.
Omdat ze geen energie afgeven, zijn bruine dwergen erg koud, maar nog nooit is er een gevonden die zo koud is. De vorige recordhouders waren rond kamertemperatuur.

De ster staat op slechts 7,2 lichtjaar (68 biljoen kilometer) afstand van de aarde. Voor ruimtebegrippen is dat een kippeneindje. Er zijn maar een paar sterren bekend die dichterbij staan.