Jennifer Hayes en haar partner David Doubilet hebben twee jaar lang foto’s gemaakt van het ecosysteem in Canada’s Gulf of St. Lawrence voor National Geographic magazine.
Zij hebben ongeveer tien dagen lang gewerkt met de zadelrobben. Het was de laatste dag van hun expeditie.
Jennifer en David doken het water in en gingen ieder hun eigen weg. Jennifer had een zadelrobpup gevonden met zijn moeder. Jennifer zwom mee met de moeder en pup, op zoek naar een stevige ijsschots om op te rusten. De nieuwsgierige pup probeerde steeds contact te zoeken met Jennifer, maar de moeder hield de pup tegen met haar flipper. Uiteindelijk liet de moeder het toe. Toen Jennifer stopte met zwemmen en op haar rug ging liggen, klom de pup boven op haar borst om uit te rusten.

Even later dook de pup het water in. Op dat moment voelde Jennifer een geknabbel aan haar enkel. Onder haar waren een aantal zadelrobmannen aan het rond cirkelen. Eén van de mannen had aan haar enkel geknabbeld om een reactie uit te lokken en om achter te komen waarom Jennifer met de zadelrobmoeder zwom.
Jennifer dacht dat de situatie meeviel, tot een man haar onder het water duwde en haar masker afnam. Jennifer deed haar masker weer op en hield haar camera stevig vast. Zij zag hoe de moeder naar beneden dook om de mannen te verjagen, terwijl Jennifer met de pup achterbleef. De moeder kwam weer terug en maakte een aantal geluiden, waaronder grommen en knorren. Jennifer was erg geschrokken toen de moeder haar en de pup begon weg te duwen.
De zadelrobmoeder duwde Jennifer en de pup weg van de agressieve zadelrobmannen en bracht hen zo in veiligheid.
Foto