De Belgische tv-zender VIER gaat het dierenwelzijn in zijn programma's verbeteren, na flinke kritiek op het levend bereiden van kreeften in een kookshow.
Belgische dierenliefhebbers waren ontstemd over een uitzending van Chez Piet. Tijdens de uitzending brak tv-kok Piet Huysentruyt de poten van een levende kreeft, sneed hem doormidden en legde hem op de barbecue. Dierenrechtenorganisatie Gaia was woedend en sprak over barbaarse televisie.
Gaia protesteerde al eerder tegen Belgische kookprogramma's waarin kreeften levend werden gekookt. Dat leidde tot een afspraak met de Vlaamse zenders om dieren in amusementsprogramma's niet nodeloos te laten lijden.
VIER stelde echter dat een kookprogramma niet valt onder de noemer amusement en dat men zich dus gehouden had aan de eerder gemaakte afspraken. Volgens Gaia zijn kookprogramma's wel degelijk amusement en zat de tv-kok fout. De organisatie verweet VIER een gebrek aan ethiek.
De partijen zaten vandaag aan tafel om een en ander te bespreken. Beide organisaties vonden het een constructief gesprek. VIER gaat de code voor dierenwelzijn aanscherpen.
Gaia wil graag nog een gesprek met kok Piet Huysentruyt en hoopt dat hij openstaat voor een alternatieve manier om kreeften klaar te maken, waarbij de kreeft voor hij wordt bereid, wordt verdoofd waarna hij pijnloos kan worden gedood.
FotoLevend koken (dus in het kokende water gooien, niet zachtjes in een warm bad steeds heter laten worden) zorgt ervoor dat de kreeft vrijwel onmiddellijk sterft. Dat is een kwestie van seconden. Doorsnijden van zenuwknopen duurt ongeveer net zo lang. Veel verschil is er dus niet. Behalve dan voor het idee van de mensen.
Levend de poten eraf halen is natuurlijk uit den boze en kan absoluut niet.
Belangrijk bij levend koken is dat de hoeveelheid water of bouillon groot genoeg is dat na het toevoegen van de kreeft de temperatuur niet ineens zakt naar een graad of 60. Heel veel water dus.
Garnalen worden altijd levend gekookt. Het is geen doen om die één voor één met een mesje te bewerken. Garnalen en kreeften zijn zeer verwant.
Vissen sterven door verstikking, ook geen pretje.
Wie heeft weleens gezien hoe kippen worden "geoogst" met grote grijpers?
Ik denk niet dat er zo'n ophef gemaakt moet worden over het koken van een kreeft.
Wel over het afsnijden van poten van een levende kreeft.
Laatste edit 02-05-2014 14:07
Laatste edit 02-05-2014 14:09
Ik snap gewoon niet dat deze dieren nog levend gekookt worden, terwijl het beestje eerst dood maken net zo snel gaat.
Ik ben het met
@Grouse eens. Eerst de poten er af en dan pas dood maken is het grootste probleem.
Overigens is het levend koken van schelpdieren en garnalen de belangrijkste reden dat ik deze dieren niet meer eet.
Vandaag een tv serie gekeken over het vangen van Tonijn. Die dieren lieten ze ook eerst langzaam dood gaan in het water terwijl de (harpoen) haken en al er in zaten. Sla dan die haak door de hersenen, ipv de dieren eerst nog een half uur te laten lijden. Terwijl je hem aan de zijkant van de boot hebt hangen, met kop en kieuwen net in het water.
Een beetje meer respect voor de dieren die je gaat eten mag van mij wel.
@merlinswit: Er zijn verschillende methoden om tonijn te vangen.
De methode die ik ken (nieuwsgierig vragen stellen aan de visserlui in kwestie) is:
Vis opsluiten met een ringzegen (ringvormig net), dichttrekken aan de onderzijde. Vervolgens leegscheppen met een soort uitvergroot schepnet. De vis komt dan op het achterdek van de
tonijnenjager te land en wordt via een systeem van glijgoten in de ladingtanks geleid. Deze ladingtanks worden vervolgens met brijn afgekoeld waar de vis sterft door de kou.
Hoe lang dit proces duurt weet ik niet.
De vissen die ikzelf gezien heb (aardig wat) hadden zover ik mij kan herinneren geen uitwendige beschadigingen die duidden op harpoenen of zoiets. Veel van deze vissen waren
skipjacks, en die waren te klein voor harpoenen.
Dieren met extreem dierenleed eet ik dus niet. Geen kreeft, mosselen, oesters, etc. Zal ook nooit angoratruien dragen.
De huidige slachtmethode is ook niet ideaal maar vind het minder erg dan een kreeft eerst de poten afhakken en daarna hem doden. Dat had ook anders gekund.
aan.