@stora: Niet dat ik je nou voor een onnozelaar wil uitmaken, maar er zit echt wel meer aan vast! Sedert 2008 zijn de regels om voor voorwaardelijke invrijheidstelling in aanmerking te komen aangescherpt. In principe is v.i. nog steeds een recht, maar er worden steeds vaker dwingende voorwaarden gesteld aan de v.i.. Vaak is dit een meldingsplicht, locatie- en/of omgangsverbod, alcoholverbod, verplicht volgen van therapie of training e.d..
Ik kan mij herinneren dat vorig jaar een voormalig zwemleraar die veroordeeld was wegens ontucht met jongeren één van zijn v.i.-voorwaarden schond. Prompt werd hij opgepakt en weer in een cel gekieperd
Ik meen dat ook Badr Hari in de problemen kwam toen hij een voorwaarde schond toen hij voorlopig in vrijheid gesteld werd.
Toen ik bij Justitie ging werken heb ik tijdens mijn opleiding, (in 1981), eens een strafzaak bijgewoond. Na de rechtszitting hadden we een vragenuurtje met de O.v.J.. Ik vroeg hem toen of een aanklager rekening hield met een eventuele voorwaardelijke invrijheidstelling bij de strafeis. Hij keek mij enkele seconden aan en zei toen van niet, maar zijn ogen spraken boekdelen! Ik ben ervan overtuigt dat dit wel degelijk het geval is, O.v.J.'s zijn natuurlijk ook niet op hun achterhoofd gevallen!
Amerika is wat dat aangaat nog een stukje erger: Daar worden moordenaars veroordeelt tot 35 jaar cel! WOW! Denken wij dan, dát zijn pas straffen, niet zo flauw als 'bij ons'... Ja, totdat je de kleine lettertjes leest in de formulering, daar kun je dan vaak lezen dat de veroordeelde soms al na 7 jaar in aanmerking kan komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling, (parole). Hij moet dan verschijnen voor een z.g. 'Parole-board'. Wordt zijn verzoek afgewezen dan mag hij het later weer proberen, en weer, en weer..
In sommige staten zoals b.v. Texas kent men "mandatory supervision". Kort gezegd betekent dit dat als een gevangene de helft van een 20 jarige straf netjes heeft uitgezeten dit dan geldt als alsof hij de volledige straf heeft uitgezeten! Tenzij er dwingende redenen zijn om hem niet op vrije voeten te stellen, gevaar voor de samenleving o.i.d. zal hij dan ook op vrije voeten gesteld worden!
Dat is dus niet na 2/3e van de straf, maar na de helft van de straf uitgezeten te hebben!
Nee, in Nederland is het systeem zo dom nog niet