In de Indiase stad Raipur wordt alarm geslagen over onhygiënisch waterijs. IJsblokken zouden afkomstig zijn uit lijkenhuizen.

In de verzengende hitte van de Indiase stad Raipur is een lekker fris ijsje bijna niet te weerstaan. Maar zo’n waterijsje van de straat lijkt een garantie om in het ziekenhuis te behandelen: er zijn aanwijzingen dat ze worden gemaakt van ijs uit het mortuarium.

De Times of India verneemt van studenten medicijnen dat ijsventers ijsblokken kopen of stelen die zijn gebruikt voor het koudleggen van lijken. Het ijs is hevig geïnfecteerd. Extra gevaarlijk, omdat Raipur te maken heeft met een geelzucht-epidemie.

De autoriteiten hebben daarom een aantal ijsfabrieken gesloten, maar de straathandel vormt nog een zwakke plek. “We hebben na het uitbreken van de epidemie zo’n vijftig straatventers geïnspecteerd”, vertelt een voedselinspecteur. “Ze bewaren dat ijs open en bloot boven het riool. Maar we kunnen ze niet dagelijks controleren, want het zijn er veel.”

Een arts raadt aan om waterijsjes en suikerrietsap (dat op straat wordt geperst) helemaal te vermijden, omdat de kwaliteit van het gebruikte water niet kan worden gecontroleerd. Op 1 miljoen inwoners zijn er meer dan 2000 verkopers van waterijs in Raipur, die zo’n 6 euro per maand verdienen.