Ooit al eens een droom gehad waarbij je wist dat je droomde? Dit is een lucide droom en tijdens een lucide droom is het zelfs mogelijk om de droom te sturen. In een gepubliceerd onderzoek van Nature hebben onderzoekers voor het eerst aangetoond, dat ze de lucide dromen ook kunnen aanwakkeren met elektrische stimulaties.

Volgens de studie moet het in de toekomst mogelijk zijn dat iedereen (met behulp van een elektrisch apparaat) in staat is om zelf lucide dromen op te wekken. Zo kunnen bijvoorbeeld ook mensen met psychische problemen beter worden behandeld, omdat nachtmerries, die vaak optreden bij post-traumatische stressstoornissen, zo beter te bestrijden zijn.

Men gebruikt al decennia lang medicijnen om de hersenen te manipuleren, maar de afgelopen jaren hebben onderzoekers ook steeds meer gebruik gemaakt van elektriciteit. Zo is er bijvoorbeeld een elektrische hersenimplantaat die Parkinson patiënten helpt met het bestrijden van tremors.

Tijdens de studie werden 24 vrijwilligers onderzocht die geen verleden hadden met lucide dromen. Zodra de vrijwilligers gingen dromen, kregen ze 30 seconden lang een elektrische impuls van 40Hz. Dit bleek 77 procent van de tijd te leiden tot een lucide droom.

Voor de mensen die niet kunnen wachten om lucide te dromen, is er ook een simpele techniek. Door voor het slapen jezelf eraan te herinneren hoe bizar dromen zijn, vergroot je de kans op een lucide droom.