Vijf jaar lang regelde een getrouwd stel uit Haren de financiële zaken van een 96-jarige dementerende dorpsgenote. De twee streken daarbij tonnen op.

In oktober vorig jaar kreeg de politie tips van mensen uit de naaste omgeving van het slachtoffer dat de vrouw zou worden uitgebuit. De kantonrechter had bepaald dat het slachtoffer onder curatele moest worden gesteld. Daarna bracht onderzoek van een curator aan het licht dat het stel haar had bestolen, aldus de politie.

Vandaag zijn de twee aangehouden. De 49-jarige vrouw en 50-jarige man worden verdacht van het verduisteren van een paar ton aan euro's.

Na onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie is beslag gelegd op het huis van het stel. Daar zijn vandaag drie auto's van het echtpaar bijgekomen. Verder bleek dat het vermogen van een stichting die eveneens werd beheerd door het tweetal, is verdwenen. De politie kijkt nog of er meer slachtoffers zijn van het echtpaar.

Ouderen die afhankelijk zijn van anderen zijn kwetsbaar voor allerlei vormen van misbruik, zoals bijvoorbeeld financiële uitbuiting. Ongeveer 30.000 ouderen zijn jaarlijks het slachtoffer van financiële uitbuiting.

Voorbeelden zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen, maar ook het met de bankpas van de oudere extra geld pinnen voor eigen boodschappen. In 85% van de gevallen is de pleger een familielid.