Met beelden is de werkelijkheid ontzettend makkelijk te manipuleren. Dat wilde Zilla van den Born (25) laten zien. Met succes: vijf weken deed ze vanuit Amsterdam alsof ze in Azië was.

"Het was verschrikkelijk moeilijk om te liegen tegen mijn familie en vrienden. Maar ik wist dat hoe heftiger de shock zou zijn, hoe meer indruk mijn boodschap zou maken."

Het ging om een eindexamenproject aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Met haar schijnreis wilde Van den Born laten zien dat ook mensen om je heen, bijvoorbeeld op Facebook, de werkelijkheid naar hun hand kunnen zetten.

Het project begon een jaar geleden. Ze had al haar vrienden en familie wijsgemaakt dat ze op reis ging naar zuidoost-Azië. Van den Born werd op Amsterdam Centraal door haar ouders uitgezwaaid. Ze zou de trein nemen naar het Duitse Düsseldorf om daarvandaan naar Thailand te vliegen.

In werkelijkheid was Van den Born al binnen een halfuur terug op haar kamer in Amsterdam. Alleen haar vriendje was op de hoogte.

Met nepfoto’s op Facebook werden vrienden en familie misleid. Zo leek het alsof ze in een tropisch paradijs zwom, terwijl ze in een Amsterdams zwembad lag. Het leek alsof ze een ritje maakte in een tuktuk, maar ze was haar Amsterdamse huis niet uitgekomen. Ze voerde zelfs een Skypegesprek met het thuisfront, gewoon vanuit haar woonkamer, met een parasol op de achtergrond. Van den Born ging alleen naar buiten als het echt moest. Bijvoorbeeld toen ze naar Landsmeer ging om daar op de foto te gaan met een tempel. Hoewel ze altijd binnen was, had ze genoeg te doen: "Het manipuleren was echt een dagtaak, ik heb me geen moment verveeld."
Haar familie en vrienden hadden niets in de gaten, vertelt Van den Born. De schok was groot toen ze vertelde dat alles gelogen was: "Mijn moeder was in shock. Ze was ongerust geweest al die tijd. Toen ze ervan hoorde, was ze echt boos, ze wilde even niets meer met me te maken hebben."
Maar, een etentje en veel sorry zeggen later, begreep haar moeder wat Van den Born wilde laten zien: "Nu is ze trots, want de boodschap is echt overgekomen."
Filmpje