China heeft een oud bordeel in de Chinese stad Nanking de status van beschermd historisch gebouw gegeven. Het bordeel was vroeger in Japanse handen. Met de beschermde status wil Peking de Japanse oorlogsmisdaden in Nanking benadrukken.

Het gebouw heeft zeven verdiepingen en was tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste militaire bordeel van Azië. Er werkten in het bordeel meer dan 200 zogenaamde troostmeisjes. Dit waren meisjes en vrouwen die door de Japanse militairen gedwongen werden zich te prostitueren.

Nanking had meer van dit soort Japanse 'trooststations', maar ze zijn allemaal door de jaren heen tegen de vlakte gegaan. Dankzij de beschermde status blijft dit bordeel voorlopig behouden. Het is een eerste stap in China's poging meer aandacht te vragen voor de Japanse oorlogsmisdaden in Nanking.

Op 13 december 1937 namen de Japanners de Chinese stad Nanking in. De dag is de geschiedenis ingegaan als het bloedbad van Nanking. Volgens Chinese historische documenten hebben Japanse troepen toen ruim 300.000 mensen vermoord.

Japan heeft het bloedbad van Nanking en het zware bestaan van de troostmeisjes nooit erkend. De meisjes en vrouwen zouden vrijwillig hebben aangeboden om militairen 'troost' te bieden.