Dit is wat Ir. Jaco van Noort er over schreef
Quote:
Maakt u zich geen zorgen, het idee kan zo bij de vuilnisbak worden gezet omdat het een opeenstapeling is van onzinnige aannames en stomme fouten. U kunt de koffiedrab gewoon in de compostbak blijven werpen (of in de vuilnisbak, dan wordt het verbrand, dat is ook helemaal in orde).
Het kost enige meedenkwerk, maar ik zal mijn boude stelling illustreren.
In de eerste plaats kennen die Duitse journalisten van Die Zeit geen Engels. Dat leidt ertoe dat de beide jonge onderzoekers verkeerd worden geciteerd. In het begeleidende filmpje zeggen zij -met de cijfers in beeld, zo moeilijk is het nu ook weer niet-, dat zij met hun proces van extractie 1,3 mln. TON brandbaar afval overhouden. Dat levert 1,2 mln. LITER biobrandstof op. Dat is dus ongeveer 0,1%. Dat klinkt al even anders dan 250 liter biodiesel op 850 kilo biopellets ( 30%) zoals 360Magazine, die de Duitse bron citeert, abusievelijk aangeeft. Detail: je moet van goede huize komen om van 1.000 kilo nat afval bijna 1.100 kg droogs van iets anders te maken! Dat is nu precies de reden dat koffie meestal naar koffie smaakt. Als er 30% biobrandstof in zou zitten, zat er een smaakje en een luchtje aan.
Onze veelbelovende jongelingen halen die 1,3 mln. ton in Engeland op. De hoeveelheid waarover zij spreken, is het afval van alle koffie die door 50 miljoen Engelsen wordt gedronken, volgens hen. Als iedereen in Engeland meedoet en je alle koffie-afval ophaalt, dan heb je die hoeveelheid. Een dikke 40.000 volle vrachtwagens zijn dat.
Maar dan nog.
Je moet die koffiedrab ophalen. Je moet het drogen. Je moet de biobrandstof extraheren, dat is een proces waarvoor je een chemische fabriek nodig hebt. Je moet daarna de biodiesel (40 vrachtwagens) én de biopellets (wéér 40.000 vrachtwagenladingen) wegbrengen . Dat kost allemaal hopen energie, en die moet je wel verdisconteren uiteraard. Dit onderdeel van het idee heb ik niet nagerekend, omdat ik de cijfers van die chemische fabriek niet heb, maar ik schat dat het inzamelings,- en bewerkingsproces zomaar die 1,2 mln. liter biodiesel zou kunnen verstoken. Waarschijnlijk nog veel en veel meer. En dan houd je gewoon biopellets over, want de diesel heb je zelf al verbruikt.
Laten we zeggen -de meeste biopellets worden momenteel in energiecentrales bijgestookt-, dat je dan precies net zo ver bent als wanneer je het koffieafval niet scheidt en gewoon met de rest van het huisvuil in een verbrandingsoven kiepert om electriciteit op te wekken.
In ieder geval, mocht u de koffiedrab op de composthoop gooien, u hoeft dus niet bang te zijn voor een bezoek van de milieupolitie wegens illegale stort van biodiesel.