Ratten die zo groot kunnen worden als koeien verspreiden zich over Groot-Brittanni.

Het is niet een script voor een horrorfilm, maar een serieuze voorspelling van Engelse onderzoekers. Dat schrijft de Daily Star vandaag op basis van gesprekken met wetenschappers.

Volgens de onderzoekers is er in Engeland sprake van een echte rattenplaag. Geschat wordt dat er in Groot-Brittanni op dit moment ongeveer 70 miljoen ratten rondlopen. Dat aantal is zelfs nog aan het stijgen, tegen het einde van het jaar zullen het er mogelijk 120 miljoen zijn, stellen de wetenschappers. Volgens hen komt de explosieve stijging doordat de knaagdieren immuun zijn geworden voor rattengif.
Maar het worden er niet alleen steeds meer, de ratten worden ook steeds groter: "Als het zo doorgaat kunnen de ratten gaan groeien, minstens zo groot als waterzwijnen, 's werelds grootste knaagdieren", zegt onderzoeker Jan Zalasiewicz van de universiteit van Leicester, in de krant. Niet zo groot als koeien dus. Maar toch: waterzwijnen kunnen een gewicht bereiken van 80 kilo.

Deskundigen van de Huddersfield University waarschuwen daarnaast voor de gevolgen voor de volksgezondheid. "Ze dragen ziektes met zich mee en andere bacterin en virussen", aldus professor Dougie Clarke. "Ook beschadigen ze gebouwen. Dat zorgt in de hele wereld voor miljarden aan schade."

Of de voorspelling realistisch is of niet, het angstaanjagende bericht van de tabloid heeft het Britse publiek flink aan het twitteren gezet. "Oh mijn god, we gaan er allemaal aan!", schrijft iemand. Sommigen kunnen om het bericht lachen. "Ratten zo groot als koeien, dan zie je ze tenminste aankomen!".

Charlie Brooker, een journalist, sprak de Britse premier aan op zijn verantwoordelijkheid. "En wat de hel doet Cameron om ons te beschermen tegen deze monsterratten zo groot als koeien?"