Het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht looft een beloning uit van 25.000 euro voor het alleroudste treinkaartje. Het gaat om een enkeltje uit september 1839 tussen Amsterdam en Haarlem, de eerste spoorverbinding van Nederland.
Het museum is op zoek naar het kaartje omdat volgende week het papieren treinkaartje wordt afgeschaft. Op RTV Utrecht noemt de conservator het bijna 200-jaar oude kaartje "de heilige graal". De conservator heeft geen idee of iemand het kaartje nog heeft.
In 1939 zijn replica's van het eerste kaartje uitgegeven, ter gelegenheid van de viering van 100 jaar spoorwegen. Dit compliceert de zoektocht naar het oudste kaartje, omdat de replica's moeilijk van de oorspronkelijke kaartjes zijn te onderscheiden.
Het verschil is te zien aan de rand. De kaartjes uit 1939 hebben een kartelrand, die uit 1839 hadden die niet.
Destijds kostte de reis over de eerste spoorverbinding 65 cent in guldens. Vanaf 9 juli is een enkeltje Amsterdam-Haarlem vijf euro, inclusief één euro voor de wegwerp-chipkaart.
Het spoorwegmuseum wil ook het allerlaatste treinkaartje bemachtigen, dat waarschijnlijk op 8 juli wordt uitgegeven. De beloning hiervoor is wel een stuk lager: 250 euro.
Foto van een replica