“Ze was stervende, kon nauwelijks nog praten of lopen en was niet meer in staat om zelf nog naar de wc te gaan,” vertelde Cheri O’Connell, moeder van een 8-jarig kind met epilepsie, tegen de Australische krant de Herald Sun. “Er werd ons min of meer verteld dat we weinig meer konden doen, dat we haar het beste konden meenemen naar huis en dat ze met een beetje geluk nog negen jaar oud zou worden.”

Het verhaal van Cheri en haar dochter kreeg een bijzondere wending toen werd besloten te experimenteren met een controversiële behandeling. In januari vorig jaar gaven de wanhopige ouders hun dochter Tara voor het eerst een cannabistinctuur, nadat de cocktail van voorgeschreven medicijnen niet hielp tegen de epileptische aanvallen en het meisje alleen maar verdoofde.
We zijn inmiddels meer dan een jaar verder en tot verbazing van artsen bruist de 8-jarige Tara van de energie. Ze heeft haar rolstoel aan de kant gezet. Klinisch neuropsycholoog dr. Silvana Micallef was persoonlijk getuige van de geneeskrachtige werking van het middel. De cognitieve prestaties van Tara verbeterden binnen 12 maanden aanzienlijk, schreef dr. Micallef.

De enige bijwerkingen die zich tijdens de behandeling voordeden waren toegenomen eetlust en vermoeidheid. De tinctuur die O’Connell kreeg bevatte een minuscule hoeveelheid THC, een psychoactieve stof die onder andere voorkomt in cannabis.

Ook Tara’s 11 jaar oude broer Sean leed aan epilepsie. Het jongetje kon vanwege zijn aandoening nauwelijks schrijven. Nadat Sean vloeibare cannabisolie had gekregen verdween zijn aandoening als sneeuw voor de zon.

Uit onderzoek van de Herald Sun bleek dat ongeveer 70 kinderen in Australië medicinale cannabis krijgen van schoolmedewerkers. Omdat medicinale cannabis in Australië verboden is, wilden de medewerkers verder geen uitspraken doen.

Cheri O’Connell pleit voor meer studies naar medicinale cannabis. Ouders van kinderen met verwoestende aandoeningen zouden volgens haar het recht moeten hebben om hun kind een behandeling te geven die werkt, met name als conventionele behandelingen niet blijken te werken.

“We moesten kiezen tussen het overtreden van de wet of onze dochter laten sterven,” zei Cheri. “Elke ouder heeft er alles voor over om zijn of haar zieke kind beter te laten worden.”
Foto