Acht mensen die een boete kregen vanwege naaktrecreëren in een natuurgebied bij Delft, hebben die met succes aangevochten. Van de rechter hoeven ze hem niet te betalen.

De acht hadden in hun blootje van de zon genoten in het natuurgebied de Delftse Hout, ondanks dat de gemeente het naaktstrand daar sinds mei vorig jaar had opgeheven. De gemeente wilde openbare seks op die manier tegengaan.

Daarom werd er een 'zwembroekenquotum' ingesteld. Bij minder dan 150 geklede mensen was naakt zonnen toegestaan. De acht verdachten lagen naakt in de zon terwijl er meer dan 150 mensen waren. Ze werden in totaal 16 keer betrapt en kregen een boete vanwege 'ongekleed recreëren'.
De acht nudisten gingen in bezwaar want volgens hun is de wet niet duidelijk. Daarin staat namelijk dat ongeklede recreatie niet is toegestaan op openbare plaatsen die daarvoor 'niet geschikt' zijn. En de rechter is het met ze eens, volgens hem is er niet genoeg bewijs dat ze op een openbare plaats waren die duidelijk ongeschikt is voor naaktrecreatie.

Belangenorganisatie NFN is blij met de uitspraak. In de eerste plaats omdat naaktrecreatie bij de Delftse Hout nu niet verboden is en omdat de acht geen boete hoeven te betalen. Daarnaast kunnen mensen volgens deze uitspraak nu zelf bepalen of een gebied dat geen officieel naaktstrand is, toch geschikt is om naakt in de zon te liggen, zegt de NFN.