Diergaarde Blijdorp staat voor een groot raadsel. Een stel koningspinguns heeft een ei te veel. Een wereldprimeur lonkt.

Normaal legt een stel koningspinguns n ei. Daar heeft de natuur haar redenen voor: het ei wordt namelijk afwisselend bebroed door pa en ma. De tijd dat de ander voor het ei zorgt, kan een van de pinguns de benen strekken en eten halen.

Verzorgers van Blijdorp keken dan ook vreemd op toen ze een paar dagen gelegen bij een pingun-stel twee eieren zagen. Zowel pa als ma zijn op een ei aan het broeden. Al twee weken lang.

Waar komt dat ei vandaan?
Er zijn twee theorien. 1) of het ei is gestolen van een ander vrouwtje. 2) het stel heeft daadwerkelijk twee eieren gelegd. Als het stel echt twee eieren zou hebben gelegd, dan zou dat een wereldprimeur zijn.

Een dna-test moet uitsluitsel geven.

Hoe nu verder? Verzorgers staan voor een dilemma: het ei weghalen of de natuur zijn gang laten gaan? "Het tweede ei vormt een groot probleem", weet pingunkenner Jan Klapman. "Koningspinguns broeden 56 dagen lang. Normaal wisselen het mannetje en vrouwtje elkaar af. Nu hebben beide ouders een ei, dus staan ze vast. Ze kunnen wel twee weken zonder eten, maar wat er dan moet gebeuren is onduidelijk."

Aan het eind van de dag nemen de verzorgers een besluit.