Een Roemeense bejaarde vrouw (73) moet 4 jaar de cel in omdat ze een kip had meegebracht voor de arts die haar behandelde. Volgens de rechter is er sprake van smeergeld en dat is verboden.

De uitspraak van de rechter is definitief. Dat meldt de Roemeense televisiezender Antena 3.

De veroordeling van de vrouw heeft in RoemeniŽ voor veel opschudding gezorgd. Niet alleen vanwege de strafmaat, maar ook de manier waarop ze werd aangehouden. De speciale anticorruptiepolitie deed een inval met gemaskerde agenten.

Volgens Antena 3 is de 73-jarige Roemeense niet de enige die de afgelopen weken hard is aangepakt door de anticorruptie-politie. Een 72-jarige vrouw uit Noord-RoemeniŽ werd eveneens van huis opgehaald om verantwoording af te leggen over het betalen van steekpenningen aan een rechter, in de vorm van een kip en eieren.

De tv-zender meldt dat de afgelopen maanden zeker vijf bejaarde Roemenen de hand aan zichzelf hebben geslagen, nadat ze voor soortgelijke praktijken werden verhoord. De angst om voor jaren achter de tralies te verdwijnen deed hen volgens de naaste familie besluiten om zelf een eind aan hun leven te maken. In RoemeniŽ is het voor ouderen nog altijd gangbaar om cadeaus mee te brengen voor dokters, advocaten, docenten en rechters, een praktijk die nog stamt uit de communistische periode.