Britse onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontdekt die urine omzet in zoveel elektrische stroom dat je er zelfs een batterij mee kunt opladen.

Dat meldt The Economist. 'Urine-tricity', noemt het BioEnergy-team ​van het Bristol Robotics Laboratory (BRL) de uitvinding.

Ieder jaar produceren we met z'n allen 6,4 biljoen liter urine. We doen daar eigenlijk vrij weinig mee. Zonde, want met urine kun je genoeg stroom opwekken om je mobiele telefoon mee op te laden, ontdekten de wetenschappers.

Wordt 'ik ga even mijn telefoon opladen' straks een zin die synoniem staat voor een kleine boodschap? Wie weet.

Het belangrijkste voor de ontwikkeling van 'urine-tricity' is dat in urine zogenaamde micro-organismen zitten die actief worden als de urine begint te stromen. Hierdoor komen elektronen vrij, die bij elkaar komen in elektroden. Als deze elektroden worden aangesloten op een extern circuit kan er stroom worden gegenereerd, stellen de onderzoekers.

De wetenschappers hebben de test uitgevoerd op urine van minder dan een week oud, afkomstig van gezonde personen met een gemiddeld gewicht. Waar eerdere tests slechts minimaal vermogen opleverde, lukte het deze keer om genoeg energie te verzamelen om batterijen mee op te opladen, en dus ook je telefoon.

De vondst is niet alleen grappig, maar biedt ook kansen voor de toekomst: met urine-tricity heb je minder vervuilende energiecentrales nodig. Het kan bovendien een extra reden zijn om meer toiletten te bouwen, zeker op plekken waar mensen geen toegang hebben tot elektriciteit en goede sanitaire voorzieningen, schrijft The Economist. Twee vliegen in één klap dus.