Een nieuw idee om daklozen een dak boven het hoofd te bieden: een slaapdoos. De Snoose moet voor daklozen een veilige, droge plek worden om te slapen. In Eindhoven testen ze 'm.

Denk aan een enorme luciferdoos met ventilatieroosters, isolering en een lichtje en je hebt de Snoose. Hij is gemaakt voor daklozen, maar volgens bedenkers (en broers) Piet en Hugo van Rooij van Stichting (Z)onderdak is het "eigenlijk een oplossing voor alle vluchtelingen in de wereld".
Slapen in de Snoose

De dakloze Lily heeft een prototype van de Snoose vannacht voor het eerst getest. Het was een succes, al had Lily nog wel wat op- en aanmerkingen: het lichtje moet wat hoger en een opbergvakje is ook welkom. "Verder voldoet de Snoose wat mij betreft aan alle eisen."

Op basis van de feedback van Lily en andere daklozen - die binnenkort in de kist gaan slapen - maken Piet en Hugo van Rooij een uiteindelijke versie. "En we denken al na over een tweepersoons Snoose", aldus Hugo. "Mijn hoop is dat we uiteindelijk tienduizenden slaapkisten hebben en die ook naar conflictgebieden als SyriŽ brengen."

De Van Rooij-broers willen geld ophalen voor de Snoose door advertenties op de doos te plakken. Zo n kist kan namelijk ook prima op een meerdaags festival staan, zeggen ze. Adverteerders mogen dan het uiterlijk bepalen en de productiekosten zelf betalen.

Maar wat als een dronken feestganger besluit je slaapdoos dicht te tapen? "Voor festivals maken we de Snoose van karton. Je kan 'm als je wilt uit elkaar trappen", zegt Hugo. Dat geldt ook voor de houten versie voor daklozen, zodat ze er altijd uit kunnen.

Hugo heeft er vertrouwen in dat de Snoose een succes wordt: stichting (Z)onderdak heeft er inmiddels een patent op en krijgt nu flink wat media-aandacht. "Een hoteleigenaar vroeg ons al of hij er vier of vijf kan krijgen voor op het platdak. Daar kunnen dan gasten in als het hotel vol is."Filmpje