Voedselwaakhond Foodwatch roept op tot e-mailactie om verborgen dieren in voedsel beter op etiketten te krijgen.
In vruchtensapjes zit vis verwerkt, in chips zit rund en die glimmende appels in de supermarkt? Die glimmen zo mooi omdat ze met luizenwax zijn opgepoetst. In veel producten zitten dierlijke ingrediënten, zonder dat de consument daarvan op de hoogte wordt gebracht: het staat niet op het etiket. Een kwalijke zaak, aldus voedselwaakhond Foodwatch. Vegetariërs en gelovigen die vanwege hun geloof bepaalde dierlijke producten willen vermijden, wordt zo de keuze ontnomen. De voedselwaakhond roept consumenten nu op minister Schippers (Volksgezondheid) te bestoken met e-mails om betere etikettering te eisen. Dat meldt de Volkskrant.
In Nederland eten ruim 2 miljoen mensen vanwege hun overtuiging of religie geen dierlijke producten. Toch krijgen ze vaak meer binnen dan ze zich bewust zijn. Meike Rijksen van Foodwatch neemt kaas als voorbeeld. Veel mensen denken dat kaas vegetarisch is, maar dat is het niet. Veel kaassoorten bevatten stremsel uit de maag van geslachte kalveren. Ook brood is niet altijd vegetarisch: vaak zit er broodverbeteraar in, in de vorm van veren of dierenhaar.
De Volkskrant:
"En Wilhelmina pepermunt, Mentos en Verkade café Noir, Becel Light en vele andere producten bevatten varkensgelatine. Ook een sapje is meestal niet vrij van dierlijke producten, zo wordt bij Hero de appelsap geklaard met visgelatine."
Het achterhalen van de ingrediënten is niet altijd even makkelijk, aldus Rijksen. "Het vaak lastig om te achterhalen welke ingrediënten er precies in producten verwerkt zijn. Fabrikanten geven hier geen openheid over." De voedselwaakhond heeft een lijst met 'verborgen dieren' opgesteld, maar deze is dan ook verre van compleet.
Een woordvoerder van het ministerie van VWS laat in een reactie weten dat Nederland de Europese regels hanteert op het gebied van etikettering en er is net een herzieningstraject geweest. "Dit is dus niet het moment om het aan te kaarten, dat hadden de beter eerder kunnen doen." Ook wijst de woordvoerder op het bestaan van websites als Food.info, waar consumenten e-nummers kunnen natrekken.