In een wereld waarin rechtshandigheid overheerst, wordt het mensen die links zijn niet altijd makkelijk gemaakt. Daarom is het vandaag de Dag van Linkshandigen.
Plastic mesjes in de snackbar met kartels aan de verkeerde hand, inktvlekken op de zijkant van je hand bij het schrijven, de standaard van je fiets omhoog klappen (als je ook linksbenig bent)... Linkshandigen lopen regelmatig tegen (kleine) irritaties aan. Om alle linkshandigen een hart onder de riem te steken staat vandaag in het teken van links. Met dank aan bedenker Dean Campbell, inderdaad zelf ook links.
Wetenschappers zijn al decennia lang gefascineerd door linkshandigheid. Zo blijkt uit studies dat de hersenen van linkshandigen anders ontwikkeld zijn dan die van rechtshandigen. Bij linkshandigen zijn de functies bijvoorbeeld veel meer verdeeld over beide hersenhelften dan bij rechtshandigen. Zo gebruiken zij bij het herkennen van gezichten allebei de hersenhelften. En zij slaan woorden niet op als iets abstracts (letters, of een 'idee'), maar als beelden.
Maar laat je niet misleiden: er zijn ook veel 'problemen' die in de praktijk onzin blijken te zijn. Schakelen in de auto is niet moeilijker voor linkshandigen. En ook naaimachines zijn prima te gebruiken. Veel muziekinstrumenten worden in speciale uitvoeringen gemaakt om andersom gespeeld te kunnen worden. Om een paar fabeltjes uit de weg te helpen: linkshandigen zijn niet creatiever dan rechtshandigen. Ze gaan ook niet eerder dood. En er is geen bewezen verband met dyslexie.
Waarom linkshandigheid bestaat, is niet bekend. Wel komt het vaak voor bij tweelingen. Bijna 1 op de 10 mensen is 'het.'
Zij zijn linkshandig...
Dat linkshandigheid alles behalve nadelig hoeft te zijn blijkt wel uit de waslijst aan succesvolle linkshandigen:
John de Mol, Paul de Leeuw en Johan Cruijff zijn een paar bekende Nederlanders. En Leonardo da Vinci, Beethoven, Einstein, Picasso, Barack Obama, Paul McCartney en Maradonna pakken liever met links hun kopje koffie vast.
'Keep left and carry on!' Filmpje