Onderzoekers hebben een tijdelijke tatoeage gemaakt waarmee via zweet energie opgewekt kan worden. Op termijn willen ze horloges, hartslagmeters en wellicht smartphones kunnen opladen.
Dat blijkt uit een presentatie tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society.
Onderzoekers van de University of California San Diego presenteerde daar hun plaktatoeage waarmee lactaat kan worden gemeten.
Lactaat is een stofje dat vrijkomt bij het glycolyseproces. Dat proces treedt op tijdens sporten wanneer het lichaam niet genoeg zuurstof krijgt om suikers op de gebruikelijke manier te verbranden. Het lichaam maakt daarom lactaat aan. Hoe zwaarder de oefening, hoe meer lactaat.
Het stofje kan worden gebruikt om sportprestaties te meten, maar dat gebeurt momenteel via bloedmetingen. Topsporten moeten daarom tijdens hun training bloed laten aftappen om inzicht te krijgen in de exacte prestaties van hun lichaam.
Lactaat is van nature echter ook aanwezig in zweet en met de plaktatoeage met een ingebouwde lactaatsensor, zijn de onderzoekers erin geslaagd het stofje te meten.
Dat zorgt dus voor eenvoudigere metingen van sportprestaties. De onderzoekers hebben de tatoeage echter ook uitgerust met een enzym dat een kleine hoeveelheid stroom uit lactaat kan halen.
Zo kon er bij proefpersonen maximaal 70 microwatts (0,000070 watt) per vierkante centimeter aan huid worden opgewekt. Omdat de sensor zelf slechts enkele millimeters groot is, werd er in de praktijk slechts 4 microwatt opgewekt.
Opvallend is dat mensen die minder fit zijn meer energie opwekten omdat bij hen eerder glycolyse optreedt omdat het lichaam minder zuurstof op kan nemen.
Voor het aandrijven van een horloge is volgens de onderzoekers 10 microwatt nodig. Ze richten zich nu op het efficiënter maken van de sensor zodat in de toekomst draagbare apparaten zoals hartslagmeters tijdens het sporten automatisch van stroom kunnen worden voorzien.
De onderzoekers speculeren zelfs dat in de verre toekomst smartphones mogelijk kunnen worden voorzien van stroom. Smartphones hebben echter al snel zo’n 2 watt nodig om op te laden. Dat komt neer op 2 miljoen microwatt en dat lijkt dus nog ver weg.