De bedrijven die de robotarmen hebben ontwikkeld waarmee de astronauten het International Space Station (ISS) hebben gebouwd werken nu aan een nieuw onderzoek. Met 'KidsArm' kunnen chirurgen snel en zeer precies bewegen in het lichaam bij een operatie.

Op deze manier kunnen de dokters in het lichaam kijken, zeer specifieke incisies maken en wondjes hechten. Volgens de eerste testen kan de robotarm de kleinste bloedvaatjes opereren zonder ze te beschadigen. Met de KidsArm kunnen dokters sneller opereren, terwijl ze minder fouten maken, zeker bij jonge kinderen waar de kleinste fout tot grote complicaties kan leiden.

KidsArm is de eerste robotische arm specifiek ontwikkeld voor delicate kinderchirurgie, en kan onder andere worden ingezet bij hartoperaties, hersenoperatie en ook foetale chirurgie.

Het systeem kan deels automatisch werken, het kan bijvoorbeeld zelf een 3D afbeelding van de operatie samenstellen. Momenteel wordt nog getest hoe de KidsArm het beste kan worden ingezet om de meeste levens te redden.

Een team van meerdere organisaties werkt samen aan de KidsArm. Dr. Drake, leider van een van de organisaties, zegt: "Het is vooral spannend dat ons werk zo relevant is voor kinderen. Wij geloven dat dit soort teamwork belangrijk is om klinische oplossingen te maken waarvoor de nieuwste technologie nodig is. Het feit dat we technologie uit het ruimteprogramma kunnen gebruiken voor zaken zo dicht bij huis geeft een enorme voldoening." Foto