Een actie om geld in te zamelen voor de dodelijk spierziekte ALS is voor vier Amerikaanse brandweermannen niet goed afgelopen. Ze raakten gewond na een Ice Bucket Challenge in Campbellsville in de Amerikaanse staat Kentucky. Een van hen is er ernstig aan toe, meldt CNN.

De brandweer hielp de studenten van de Universiteit van Campbellsville met de 'challenge' door ze met water nat te spuiten vanaf een bak bovenin een ladderwagen. Na de actie vertrokken de studenten en probeerde de brandweer de ladder naar beneden te halen. Daarbij ging het mis. De bak kwam in de buurt van een hoogspanningskabel, waardoor de twee brandweerlieden in de bak een enorme stroomschok kregen.

De brandweermannen zijn met brandwonden afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is een van de brandweermannen nog in kritieke toestand.

Nog twee andere brandweermannen kregen een schok toen ze probeerden de bak omlaag te halen. De stroom werd via de ladder naar de brandweerwagen geleid waar ze aan de knoppen stonden. Een van de twee is al naar huis, de andere moet in het ziekenhuis blijven voor observatie.

Volgens de politiechef van Campbellsville heeft de bak de elektriciteitsleiding niet geraakt. "Volgens het energiebedrijf is het mogelijk dat de stroom die door de hoogspanningskabel loopt, is overgeslagen op de brandweermannen toen ze binnen een afstand van drie tot vier meter van de kabel kwamen", aldus de politiechef.

"We leven met de familie van de gewonde brandweermannen mee en bidden voor hen", laat de universiteit in een verklaring weten. De universiteit heeft ook een gebedsdienst georganiseerd.

Wereldwijd is de Ice Bucket Challenge enorm populair. Vooral op social media-kanalen als Facebook, Twitter of Instagram delen mensen massaal een filmpje van zichzelf waarin ze een emmer ijswater over zichzelf heen gooien en vervolgens drie andere personen uitdagen. Als die daar vanaf zien, dan 'moeten' ze geld doneren.

De uitdaging is twee weken geleden begonnen door voormalig honkballer Pete Frates, die zelf lijdt aan ALS. De actie heeft de organisatie ondertussen al miljoenen euro's opgeleverd.