Voor de meeste kinderen in de Verenigde Staten is het schooljaar weer begonnen. In de stad Compton, bij Los Angeles, wordt de schoolpolitie voor het eerst uitgerust met AR-15’s. Daar is veel kritiek op.

Compton is een voorstad van Los Angeles met zo’n 100.000 inwoners en een reputatie van misdaad en geweld. Dat is deels realiteit, deels popcultuurfolklore door alle gangstarap die er vandaan komt.

Zoals zoveel scholen in de VS hebben ook de scholen daar permanent politiemensen gestationeerd. Agenten met hun gebruikelijke dienstwapen op hun heup. Maar in het nieuwe schooljaar kan de binnen de 35 basis- en middelbare scholen in Compton gedetacheerde politie nu ook AR-15 snelvuurgeweren meenemen: de semi-automatische versie van M-16 legergeweren.

Compton’s politiechef William Wu noemt deze escalatie in het wapenarsenaal van de schoolpolitie noodzakelijk omdat anders eventuele indringers in kogelvrije kleding niet tijdig gestopt kunnen worden. "Dit geeft ons een effectief gereedschap om met de dreiging om te gaan en om onze scholieren te bescherming", zegt hij. De opgegeven reden voor de uitbreiding van het kaliber wapens op school is dus uit voorzorg, om effectief te kunnen optreden wanneer Compton toneel zou worden voor een dodelijke schoolshooting zoals in Columbine, Newton en Virginia Tech.

Sinds de massamoord in Columbine High School in 1999 zijn op steeds meer scholen standaard politie in het gebouw. Die schoolagenten bemoeien zich ook met dagelijkse disciplinesituaties: leerlingen die een grote bek hebben tegen een leerkracht, die elkaar uitschelden of roken op de wc. Dat zijn ook steeds vaker redenen geworden waarom leerlingen in handboeien worden afgevoerd en met justitie te maken krijgen, met alle gevolgen voor hun toekomst van dien.

"Wat we zien is dat de lijn tussen zaken van schoolveiligheid en zaken van schooldiscipline compleet vaag worden. En dat brengt het land nu naar disciplinecodes en het criminaliseren van gedrag dat de meeste van ons niet als crimineel zien", zegt Damon Hewitt van de de zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP. Hij ziet een trend in het criminaliseren van probleemgedrag. Dat gebeurt volgens zijn statistieken veel meer op scholen met voornamelijk etnische minderheden in achterstandsbuurten.

De kritiek gaat verder dan het uitrusten van de schoolpolitie met AR-15’s. Het debat gaat ook over de militarisering van politie, als echo van het debat naar aanleiding van het machtsvertoon met legermaterieel van grotendeels blanke agenten tegenover de grotendeels zwarte demonstranten in Ferguson, bij de confrontaties daar van vorige week.