Alex Bellini is een echte avonturier. Hij liep 23.000 kilometer, roeide 35.000 kilometer en leefde 560 dagen in volledige isolatie. Maar hij vindt zichzelf geen hardloper, roeier of heremiet. Hij exploreert de aard van de mensheid, zegt hij op zijn website.

En Alex heeft weer een nieuw project: hij gaat een jaar lang op een smeltende ijsberg leven. In de lente van 2015 vertrekt hij naar zijn ijsklomp voor de kust van Groenland. Met 300 kilo aan gedroogd voedsel en andere basisbehoeften, die hij onderbrengt in zijn tent, die op een maanlander lijkt. Hij wil zo de aandacht vestigen op de dramatische gevolgen van de klimaatverandering.

In zijn video legt hij uit welke nefaste gevolgen de klimaatverandering heeft voor het zeeijs. Het ijs smelt steeds sneller. Dat doet niet alleen de zeespiegel stijgen. Minder ijs betekent ook minder weerkaatsing van het zonlicht, wat de opwarming van het zeewater, en vervolgens de atmosfeer, nog verder aanzwengelt.

Het zal nogal van Alex vergen. Niet alleen moet hij de snijdende vrieskou doorstaan, maar naarmate de ijsberg smelt wordt die steeds instabieler. Dat vraagt constante alertheid omdat zijn omgeving voortdurend verandert.

Het is ook een uniek journalistiek verslag, want nog nooit is het bestaan en vergaan van een ijsberg van zo dichtbij vastgelegd. Af en toe zal hij daarbij het gezelschap krijgen van schrijvers, bloggers en milieuactivisten.

Als de berg gesmolten is, wil Bellini zich in zijn bootje door de stroom laten meevoeren, totdat hij wordt gered.