@Emmo: Ik heb Clancy's boek gelezen, zo ik meerdere boeken over Ebola gelezen heb. De besmettelijkheidsfactor is juist erg groot!
Hoe raak je besmet met het ebolavirus?
De boosdoener kan zowel door mensen als door dieren doorgegeven worden. Besmette vleerhonden (grote vleermuizen), chimpansees, gorilla’s en andere apen, woudantilopen en stekelvarkens zijn de (inmiddels geïdentificeerde) verspreiders van het virus. Het virus wordt doorgegeven via contact met lichaamsvocht van besmette mensen of dieren. Het virus is via alle lichaamssappen overdraagbaar:
urine;
transpiratievocht (zweet);
bloed;
speeksel;
sperma;
ontlasting;
moedermelk.
Mensen die in direct contact komen met de patiënt, zoals familieleden en verzorgers, lopen een groot risico op besmetting. Tijdens begrafenisrituelen in West-Afrika, waarbij familieleden het lijk wassen, kan het virus ook zijn kans schoon zien om zich te verspreiden.
Doordat het virus wordt overgedragen door contact met lichaamsvocht, kan ook medisch personeel gemakkelijk besmet raken, wanneer het geen speciale bescherming draagt.
-Bron-Maar wat Ebola écht tot een vreselijke ziekte maakt is het verloop van de ziekte: Kort gezegd vallen je organen één voor één uit en veranderen in een soort drilpudding. De patiënt lijdt vreselijke pijnen en krijgt talrijke inwendige bloedingen terwijl het lichaam verder 'smelt'.. Uiteindelijk komt de dood als een verlossing.....
Pas sinds heel kort, een maand ongeveer, is er mondjesmaat een medicijn dat Ebola lijkt te kunnen genezen, maar dit medicijn is nog nauwelijks op mensen getest zodat er geen lange termijn resultaten zijn. Het zou dus goed kunnen dat mensen die met dit medicijn behandeld zijn én genezen van Ebola binnen korte tijd tumoren of andere bijwerkingen gaan ervaren.
Laatste edit 02-09-2014 14:27